Xento
Image default
Zakelijk

Hoe je eigen bedrijf beginnen in Nederland

Als je graag je eigen baas wilt zijn, dan is Nederland een prima plaats om te overwegen je eigen bedrijf te beginnen. Er zijn echter verschillende administratieve zaken waar expats op moeten letten.

Verblijfs- en werkvergunning
Om hier een bedrijf te kunnen beginnen, moet je eerst zeker weten dat je in Nederland mag blijven. Onderdanen van de EU, de EER en Zwitserland mogen volgens de EU-wetgeving in Nederland wonen en werken. Kom je niet uit een EU- of EER-land, of ben je niet Zwitsers, dan moet je een voorlopige verblijfsvergunning (MVV) aanvragen en in sommige gevallen een werkvergunning (TWV).

Verblijfsvergunning voor zelfstandigen
In Nederland is het mogelijk om als zelfstandig ondernemer een verblijfsvergunning aan te vragen. Deze aanvraag werkt met een op punten gebaseerd systeem, waarbij aan een minimum aantal punten moet worden voldaan wil de aanvraag succesvol zijn. Belangrijk is dat de onderneming een wezenlijk Nederlands belang dient.

Startersvisum voor ondernemers
Sinds 2015 biedt Nederland een verblijfsvergunning aan die bekend staat als het startup visum. Deze verblijfsvergunning voor een jaar is speciaal afgestemd op internationale ondernemers die in Nederland een bedrijf willen starten.

Een rechtsvorm voor je bedrijf kiezen
Als je er zeker van bent dat je in Nederland kunt wonen en werken, moet je beslissen welke rechtsvorm je bedrijf zal aannemen. Het is belangrijk dat je een structuur kiest die goed bij je past, want die bepaalt de aansprakelijkheid voor je bedrijfsschulden en de belastingverplichtingen.

Deze en andere aanverwante zaken kunnen ingewikkeld zijn, maar er zijn professionele diensten die je bij de oprichting van je bedrijf kunnen helpen.

Nederlandse rechtsvormen voor bedrijven
Hier is een overzicht van alle Nederlandse bedrijfsvormen (rechtsvormen).

Rechtvormen zonder rechtspersoonlijkheid
Bij deze rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid ben jij (en je privé-vermogen) aansprakelijk voor de schulden van je bedrijf.

Eenmanszaak: eenmanszaak / eenmanszaak
Vennootschap onder firma (VOF): vennootschap onder firma
Maatschap: handels- / beroepsvennootschap
Commanditaire vennootschap (CV): commanditaire vennootschap
Opgerichte bedrijfsstructuren (Rechtvormen met rechtspersoonlijkheid)
In deze rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid zijn jij en je privé-vermogen in de meeste gevallen beschermd tegen de schulden van je bedrijf.

Besloten vennootschap (BV): besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (ltd. of Inc.)
Naamloze vennootschap (NV): naamloze vennootschap (plc of Corp.)
Coöperatie en onderlinge waarborgmaatschappij: coöperaties en onderlinge verzekeringsmaatschappijen
Stichting: stichting
Vereniging: vereniging
Bepaalde rechtsvormen zijn beter geschikt voor bepaalde soorten bedrijven. Zo kiezen freelancers (ZZP) en kleine ondernemers meestal de eenmanzaak structuur, terwijl de meest voorkomende vorm voor grotere bedrijven een BV is. Als je als tandarts een kliniek runt kies je misschien een maatschap, of als je een NGO runt kies je een stichting.

Bedrijfsregistratie bij de KvK
Als je besloten hebt welk soort bedrijf je wilt beginnen, dan moet je het inschrijven bij de KvK (Kamer van Koophandel), die het in het Nederlandse Handelsregister zal inschrijven. Registratie moet gebeuren van een week voordat je met je bedrijf begint tot een week daarna. Om je bedrijf te registreren moet je ingeschreven zijn bij je plaatselijke gemeente, anders moet je een gewaarmerkt bewijs van je woonadres in het buitenland overleggen.

Je moet een bedrijfsnaam kiezen (het is mogelijk er meer dan een te registreren) en een beschrijving van je bedrijfsactiviteiten opstellen. Je kunt bestaande bedrijfsnamen controleren op de KvK zoekpagina (in het Nederlands).

Als je bedrijf zonder rechtspersoonlijkheid is (zoals een eenmanszaak of VOF) dan moet je, en je partners als je die hebt, de registratieformulieren bij de KvK indienen. Bedrijven met een structuur met rechtspersoonlijkheid (zoals BV of stichting) moeten hun bedrijf via een notariële akte oprichten, dus de KvK inschrijvingsformulieren worden gewoonlijk door de notaris ingediend.

Wil je meer weten over het opstarten van je eigen bedrijf? Kijk dan naar belastingdienst contact zakelijk