Xento
Image default
Sport

Welke spieren train je op een crosstrainer?

Welke spieren train je op een crosstrainer?

Overzicht

Een crosstrainer heeft de functies van een loopband en een step-klimmer en combineert deze tot een workout met een lage impact. Deze apparaten worden geleverd in verschillende ontwerpen, afhankelijk van de fabrikant en het model. Bijna alle crosstrainers hebben langgerekte pedalen waardoor je voeten altijd in contact met de pedalen blijven. Sommige crosstrainers hebben ook stokken (handgrepen) vergelijkbaar met die bij het skiën, waardoor ook het bovenlichaam een workout krijgt.

Benen

De quadriceps zijn de spieren aan de voorkant van je bovenbeen en dij. Er zijn vier belangrijke spieren in de quadriceps groep. Deze zorgen ervoor dat je je been kunt in- en uittrekken. Bij een training op een crosstrainer moet je de pedalen naar beneden duwen. Met elke stuwkracht dwing je je quadriceps om te buigen waardoor je lichaam zich naar voren beweegt op het apparaat. Je hamstrings kun je trainen als je de hellingfunctie op de crosstrainer kunt aanpassen; zo niet, gebruik dan de omgekeerde functie op de crosstrainer waardoor de pedalen achteruit gaan. Andere spieren in de benen, zoals de gastrocnemius of de kuitspieren, train je natuurlijk ook met de op- en neergaande beweging van de crosstrainer.

Buikspieren

Je buikspieren (abs) zitten in de kern van je lichaam en zorgen voor stabiliteit van bijna alle posities, zoals staan of zitten. De sleutel tot een effectieve workout op een crosstrainer is om je buikspieren aan te spannen. Zo train je deze spieren en zorg je voor een goede houding van het bovenlichaam, terwijl je je benen kunt trainen en de rest van je spieren kunt versterken. Contractie is een belangrijk onderdeel van de training van elke spiergroep. Abdominale contractie is een goede manier om de effectiviteit van de training op de crosstrainer te verbeteren en om de spierspanning in je buik te versterken.

Gluteus maximus

De gluteus maximus spieren lopen vanaf de onderkant naar het zijgebied van de dij. Tijdens een training op de crosstrainer moet je kracht zetten op de pedalen. De gluteus maximus breidt zich uit als een been zich naar beneden beweegt en trekt samen als het been weer opkomt. Deze beweging helpt om kracht op te bouwen in de billen en verschaft stabiliteit in de heupen. De gluteus maximus is een grote spiergroep. Het trainen van grote spiergroepen, zoals de bil- en buikspieren, helpen om calorieën te verbranden en je metabolisme te verbeteren.

Bovenlichaam

De meeste moderne crosstrainers beschikken over hengsels of lange handvatten die je een kans geven om ook de spieren in je schouders, armen, borst en bovenrug te trainen. Jouw triceps worden beschouwd als “duw”spieren en de biceps worden gezien als de “trek”spieren. Door hier rekening mee te houden, kun je, vooral als je de omgekeerde functie op de crosstrainer gebruikt, ook de spieren in de bovenrug trainen.

Als je een crosstrainer wilt kopen ga dan snel deze website crosstrainerinfo.nl.

Bezoek de website voor meer info : http://crosstrainerinfo.nl

Gerelateerde artikelen

Shortgolf arrangementen

Aanvullende training voor judoka’s

Alles over pre-workout