Xento
Image default
Woningen

De oorsprong van kunstgras

Het beeld van een perfect aangelegde kunstgrasmat, bij onder meer spotvelden, is anno vandaag de dag niet meer weg te denken. De ‘eerste generatie’ kunstgras is in de jaren zestig uitgevonden door de Universiteit van North Carolina. De synthetische grasmat heeft in de decennia hierna een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Eén van de eerste sporten die het kunstgras implementeerde waren de Amerikaanse honkbalclubs, al snel volgde wereldwijd hockeyclubs. Zeker in laatst genoemde sport is het spelen op natuurgras volledig verbannen. In de voetballerij heerst een hevige discussie over het toelaten van kunstgras of niet. Kunstgras zou in deze sport namelijk zorgen voor meer blessures, maar financieel gezien is het onderhouden van een kunstmat vele malen gunstiger. 

Kunstgras versus natuurgras

De geur van een vers gemaaid grasveld zal niet gauw kunnen worden verslagen door een kunstgrasveld, dit is dan ook direct een van de weinige voordelen van natuurgras. Het maaien van gras vergt dan ook een directe inspanning die bij kunstgras niet noodzakelijk is. De uitstraling van de matten worden telkens meer natuurgetrouwer, hierdoor is het soms bijna niet van echt te onderscheiden. 

Groot aanbod kunstgrassoorten

Vanwege de immens groeiende populariteit van kunstgras is de ontwikkeling hiervan ook in een snelvaart terecht gekomen. Naast dat de kwaliteit in de loop der jaren een flinke boost heeft gehad, geldt dit ook voor de verschillende “gras” types. Er zit veel verschil in de poolhoogte van de diverse kunstgrasmatten. Wat voornamelijk belangrijk is bij het aanschaffen van een kunstmat is het gebruikersdoel vast te stellen. Als de grasmat voor een tuin bestemd is wordt er vaak gekozen voor een strak ogende mat. Dit in tegenstelling tot een mat waar veelal door kinderen op gespeeld zal worden, dan is een dikke, zachte kunstgrasmat een betere optie. Zo is er eigenlijk voor iedere wens een geschikte kunstmat. Kunstgras kopen is zeer eenvoudig online te doen of in de fysieke winkels.

Aanleggen van kunstgras

Het leggen van kunstgras is kinderlijk eenvoudig, zodra de basis hiervan goed zit. 
Zo zijn er een paar voorwaarden om rekening mee te houden: 

  • Berekenen van hoeveelheid– Om het juiste aantal vierkante meters te berekenen zijn de lengte- en breedtematen nodig. Hierbij is het belangrijk om er op te letten dat de kunstgras banen met de vleug in dezelfde richting worden neergelegd, hierdoor kan er geen verschil in de kleur ontstaan.
  • De onderlaag– Hiermee wordt de zandlaag onder de kunstgrasmat bedoeld. De hoogte van deze laag stratenmakers zand wordt geadviseerd om op ongeveer 10 tot 15 centimeter te houden. Tril deze goed aan, zodat het niet meer kan verzakken. 
  • Afwerking– Er kan, afhankelijk van persoonlijke keuze, gebruik gemaakt worden van opsluitbanden. Zo kan de grasmat niet meer verschuiven en wordt er niet tegen de zijkant van een mat aangekeken.

 

https://www.kunstgrasdirect.nl