Xento
Image default
Electronica en Computers

Fitting lamp: Verschillende soorten fittingen

Wat is een lamp fitting?

Een lamp fitting is het deel van een lamp dat de lichtbron met de armatuur verbindt. Meestal zal men, als je “armatuur” zegt, begrijpen dat je het over E27 of E14 armaturen hebt. Dat zijn de meest gebruikte in hanglampen, plafondlampen en andere soortgelijke hanglampen.

Er zijn nog andere soorten lampfittingen, maar deze twee zijn veruit het populairst. De E27 fitting heeft een diameter van 27mm, terwijl de E14 fitting een diameter van 14mm heeft. Het lijkt alsof er geen verschil tussen beide is, maar zodra ze met elkaar verbonden worden wordt het pas echt ingewikkeld.

Het zit zo dat zowel E27 als E14 fittingen in gloeilampen zitten, wat het de fabrikanten gemakkelijk maakt om zet ze in lampen. Beide kunnen gebruikt worden om verschillende soorten gloeilampen aan te bevestigen, daarom zijn ze zo populair. De meest voorkomende soort E27 houder heeft 4 gaatjes die gelijkmatig over de omtrek verdeeld zijn, met een afstand tussen elk gaatje die gelijk is aan de diameter van de fitting (27mm).

Het belangrijkste verschil tussen het verschil tussen een E14 en een E27 fitting is dat de eerste een enkel gat heeft, dat kleiner is dan het overeenkomstige gat in de tweede. Een E14 lamphouder heeft meestal drie gaten met een onderlinge afstand van 7 mm en een diameter van 8 mm.

Welke verschillende lampfittingen zijn er?

We kunnen uiteraard niet alle verschillende lamp fittingen behandelen, want er zijn meer dan 100 soorten lampfittingen. We stellen je hier de 4 meest voorkomende lamphouders voor en voor welke lampen ze geschikt zijn.

E27 lamp fitting

De E27 lamp fitting is een schroefbevestiging. Het is een grote lamphouder die geschikt is voor alle soorten gloeilampen en de meeste spaarlampen.

E14 lamp fitting

De E14 lamp fitting is een schroeffitting. Hij is geschikt voor alle soorten gloeilampen en sommige spaarlampen. Er zijn ook halogeenlampen die een E14 fitting hebben, hoewel de grootte van de lamp van fabrikant tot fabrikant licht kan verschillen.

GU10 lamp fitting

De GU10 lamp fitting is een bajonetfitting. Dit type lamphouder is geschikt voor schijnwerpers die voor 230V gebruikt worden. Een GU10 armatuur heeft twee pinnen met 10 mm afstand ertussen en de pinnen worden in de gaten van de schijnwerper gestoken, waarna je de lichtbron een kwartslag draait om hem vast te zetten.

GU5.3 lamp fitting

De GU5.3 lamp fitting is een bi-pin of bipin lampfitting. Dit type lampfitting is geschikt voor kleine lampen die gebruikt worden voor 12V, 24V AC en DC. GU5.3 lampen zijn er in vele maten, soorten en vermogens.

De MR16 lampvoet is een bajonetfitting. Dit type lamphouder is geschikt voor schijnwerpers met schroefverbinding die gebruikt wordt voor 230V.

Lamp fittingen bij 123Lampenshop

Bij 123Lampenshop kun je verschillende soorten lamp fittingen vinden. We hebben lamphouders met een gladde buitenkant, maar ook lamphouders met schroefdraad. Een lamphouder met schroefdraad aan de buitenkant kan gebruikt worden om een lampenkap vast te klemmen. Je kunt dus een schroefring gebruiken om de lampenkap vast te klemmen.

Afhankelijk van de stijl en het uiterlijk van de lamp, kun je ook kiezen uit verschillende materialen. Je vindt in ons assortiment materialen die goed bij oude lampen passen, zoals chroom, porselein en messing.

Bij 123Lampenshop vind je allerlei soorten verlichtingsoplossingen tegen betaalbare prijzen.

https://123lampenshop.nl/handige-tips/fitting-lamp/