Xento
Image default
Dienstverlening

Atypische Depressie – De Meest Algemene Vorm van Depressie

Atypische depressie, een subtype van een zware depressie, is de meest algemene vorm van depressie vandaag de dag. Mensen die onder een atypische depressie lijden, tonen alle symptomen van een normale depressie, maar ze reageren ook op een positieve manier op externe positieve ervaringen. Mensen die onder atypische depressie lijden reageren op hun omgeving, genieten van het gezelschap van vrienden maar glijden weer terug in een diepe depressie wanneer ze alleen zijn of met een stressvolle situatie te maken hebben. Dit aspect is het verschil tussen typische depressie en een melancholische depressie, waarbij externe positieve ervaringen nog steeds in depressieve gevoelens resulteren.

Mensen die lijden onder een atypische depressie hebben ook andere symptomen die normaal gesproken niet geassocieerd worden met een “normale” depressie, zoals:

o Meer eetlust met een gewichtstoename van tien pond of meer.

o Hypersomnia – meer dan 10 uur per dag slapen.

o “Loden” verlamming van de armen en benen.

o Een patroon over een lange tijd van gevoeligheid  voor afwijzing in persoonlijke situaties, wat ook de oorzaak is voor het terugtrekken uit sociale of werk omgevingen.

In 1998 heeft Dr. A. Nierenberg, associate director van de klinische- en onderzoeksprogramma voor depressie aan de at Massachusetts General Hospital, een onderzoek gepubliceerd waarin 42% van de deelnemers leden onder atypische depressie, 12% melancholische depressie, en 14% had beide depressie subtypes, de overige deelnemers leden niet onder een depressie.

Verschillende onderzoeken hebben ook aangetoond dat atypische depressie vroeger in het leven van een persoon begint, in tegenstelling tot andere vormen van depressie waarbij de meeste zieken pas tijdens de tiener jaren symptomen laten zien. Degenen die lijden onder atypische depressie hebben ook een groter risico om onder een andere mentale aandoening te lijden, zoals fobieën, vermijdende personaliteitstoornis en dysmorfische stoornissen. Atypische depressie komt ook meer voor onder vrouwen als mannen, bijna 70% van de zieken zijn vrouw.

Het is belangrijk dat wanneer u of iemand die u kent lijdt onder atypische depressie, dat u of zij psychiatrische hulp zoeken. Atypische depressie is niet gemakkelijk te diagnosticeren en de behandelingskeuzes kunnen van patiënt tot patiënt anders zijn. Een huisarts heeft niet de expertise om tussen de subtypes van depressie te kunnen differentiëren, en kent wellicht niet het beste behandelplan voor hun patiënt.

Psychologie deskundingen Breda

Bezoek de website voor meer info : https://www.depsycholoog.nl/breda/