Xento
Image default
Woningen

Huis kopen van ouders of grootouders

Steeds vaker worden de huizen gekocht van ouders of grootouders. Ik ga je uitleggen waarom het ouderlijk huis kopen of de woning van opa en oma en uitkomst is voor starters.

Te weinig eigen geld en te weinig inkomen

Wil jij als starter een woning kopen dan valt dat vies tegen. Meestal haken starters af omdat er te weinig eigen geld is. Sinds 2021 moet je veel overbieden op een huis. Ook in 2022 is de norm hoger bieden dan de vraagprijs. Heb je minimaal € 60.000,- eigen geld dan kan je een woning kopen maar dan wel zonder voorbehoud van financiering. Lexwonen van Lexwonen.nl heeft oplossingen voor starters en doorstromers als zij een huis willen kopen. Hoe maak je méér kans op een woning?

  1. Huis kopen van ouders
  2. Woning kopen van opa en oma
  3. Samen met ouders een huis kopen
  4. Huis kopen met vrienden

Voorbeeld van huis kopen van je ouders

Huis kopen van ouders is interessant. Ouders mogen aan eigen kind de woning tot aan de WOZ-waarde verkopen. De fiscus vindt dit goed. Ouders mogen zelfs het ouderlijk huis aan zoon € 106.000,- onder de WOZ-waarde verkopen als zoonlief of dochterlief niet ouder is dan 40 jaar.

Case

Jaap en Erna hadden een woning met een taxatiewaarde van € 550.000,-.  De WOZ-waarde bedroeg € 410.000,-. Omdat Ilse, dochterlief, 27 jaar is mogen de ouders de woning nog € 106.000,- goedkoper aanbieden dan de WOZ-waarde.  Dat betekend dat dochter een hypotheek nodig heeft van € 304.000,- en dat ging lukken. Geheel fiscaal vriendelijk een huis kopen van je ouders. Ga je de woning samen met een partner kopen laat dan bij de notaris omschrijven dat de huidige overwaarde van jou is als jullie uit elkaar gaan.

Voorbeeld huis kopen van opa en oma

Het grote verschil tussen een huis kopen van ouders of een woning kopen van grootouders ligt hem in de schenkingsvrijstelling. Koop je een woning van je ouders dan mag je onder voorwaarden € 106.000,- onder de WOZ-waarde verkopen. Als je van je opa en of oma een huis koopt dan mag je € 106.000,- onder de taxatiewaarde verkopen. De WOZ-waarde ligt veel lager dan de marktwaarde, ook wel taxatiewaarde genoemd. Soms kan dit wel € 200.000,- aan hypotheek schelen. Vraag Lexwonen altijd om informatie voordat je een huis gaat kopen van ouders of grootouders.

Als kopen niet lukt

Lukt het niet om een woning te kopen van ouders of grootouders denk dat eens goed na of je met 4 personen een huis wil kopen. Voor algemene informatie bezoek de homepage van lexwonen, voor meer diepgang klik dan verder naar:

  1. Huis kopen samen met ouders tot 4 personen
  2. Huis kopen met vrienden tot 4 personen
  3. Woning kopen met broers of zussen tot 4 aanvragers
  4. Woning kopen met studenten

Samen met ouders een huis kopen

Een woning kopen samen met je ouders werkt anders dan een huis kopen van je ouders. Je gaat dan een andere woning kopen samen met je ouders. Koop jij met 3 of 4 personen een huis dan dienen alle 4 de aanvragers ook onder een dak te wonen. Even voor de duidelijkheid, koop je met anderen dan zijn alle aanvragers eigenaar en dienen ze zowel in de koopakte als hypotheekakte  vermeld te worden. Dus zogenaamd garant staan kan niet.

Heeft iemand in het verleden een eigen huis gehad en koop je met 3 of 4 personen? De hypotheek komt in box 3, rente niet aftrekbaar. Het huis valt in box 1. Eventuele overwaarde van oude woningen ben je niet verplicht om in te brengen omdat je geen belastingvoordeel hebt. Ga altijd voordat je een huis met je ouders koopt naar de notaris om zaken te omschrijven.

Huis kopen met maximaal 4 broers of zussen

Wellicht ooit aan gedacht maar geen rekening mee gehouden dat dit kan. Gaan jullie zelf naar een bank dan wordt het een lastig verhaal. Via Lexwonen.nl kan je een huis kopen met 4 zussen of broers. Ook hier geld dat de hypotheekrente in box 3 valt indien iemand in het verleden een hypotheek heeft gehad. Onthoud goed dat als je met 4 aanvragers koopt dat je niet zomaar het huis kan verlaten. De schuld moet passen op de hypotheek van de overige aanvragers en je maakt kosten als iemand uit de woning wil. Ook dien je diegene uit te kopen die de woning verlaat.

Een vaak gezegde opmerking is: Waarom kunnen we niet blijven wonen want huren is duurder. De hypotheek moet passen anders geen kans. Soms gebeurd het dat broer of zus afziet van de overwaarde. Let op, er dient dan wel schenkbelasting betaald te worden. Een en ander wordt vooraf uitgelegd. Ook hier geld, ga naar de notaris voordat je een woning koopt.

Huis kopen met opa en ouders

Wellicht denk jij nu het houdt niet op? Inderdaad, Lex van de Straat van Lexwonen regelt hypotheken met meer dan 2 personen. Alle combinaties zijn mogelijk. Ook kopen met ouders en opa bijvoorbeeld. Vergeet niet dat indien iemand komt te overlijden dat erfgenamen altijd recht hebben op een stukje van de overwaarde.  Dit geld ook als kinderen bijvoorbeeld onterft zijn.

Als je met ouders koopt en je bent de enige erfgenaam dan is het makkelijker. De vrijstelling erfbelasting is dan hoger dan als je met grootouders koopt of met anderen. Het kan voorkomen dat de schenking i.v.m. overwaarde dermate groot is dat de erfbelasting  hoog is. Soms is het mogelijk om dan dit deel te financieren met een box3 hypotheek. Let op! Meestal lukt dat niet omdat het inkomen niet voldoende is om extra te financieren.