Xento
Image default
Bedrijven

Heb jij een overstroomde douche? Drie tips

Is jouw douche overstroomd? Ongeacht of dit de eerste keer is dat dit gebeurt of dat je na een aantal overstromingen hier nu echt eens een einde aan wil maken: het moet gewoon opgelost worden. In dit artikel geven we je wat praktische tips om uit jezelf uit de drup te trekken.

 

Tip 1. Voorkom waterschade aan aangelegen ruimtes

Als je douche blank staat, spookt er een hoop door je hoofd. Een van de belangrijkste zaken om meteen mee aan de slag te gaan om onnodige schade aan aangelegen ruimtes te voorkomen. Pak dus wat handdoeken, zodat het water niet onnodig het laminaat of tapijt aantast. Een dweil kan ook helpen het overbodige water te verwijderen. Mocht er echter een actieve aanvoer van water zijn vanuit de badkamer, zorg dan dat je niet letterlijk en figuurlijk met de kraan open dweilt door eerst de bron van de overstroming aan te pakken.

 

Tip 2. Bepaal de oorzaak van de overstroming

Bij overstromingen in de douche is soms de oorzaak duidelijk: zo kan het zijn dat het doucheputje gewoon niet snel genoeg het water wegvoert. Of wellicht heb je onlangs een nieuwe wc laten installeren, maar is er iets misgegaan bij de installatie. In dit soort situaties kun je direct aan de slag met het vinden van een oplossing.

Bij een verstopte wc bijvoorbeeld of een doucheputje waar teveel haar in zit, zijn er verschillende middelen te koop bij de supermarkt of de bouwmarkt die je uit de nood helpen. Helpt dit niet, dan kan het aan te raden zijn om een fles zwavelzuur te kopen. Let wel op: dit is een heel sterk chemisch middel en als je hier niet voorzichtig mee omgaat kun je jezelf flink verwonden. Als dit het probleem nog niet verhelpt, dan kun je iemand langs laten komen om de verstopping te verhelpen.

In sommige gevallen is de oorzaak van de overstroming echter minder duidelijk. Bijvoorbeeld als het water uit de muur komt. Het kan dan zijn dat er een leiding is geknapt, maar het kan ook zijn dat er bij de buren iets aan de hand is. Zoek daarom in dit soort situaties contact met buren en, als je huurt, met de verhuurder.

 

Tip. 3. Voorkom overstromingen met o.a. een douche dorpel

Is de overstroming in de douche verholpen? Zorg er dan voor dat dit niet opnieuw kan gebeuren. Mocht het water bijvoorbeeld nog wel weglopen in de douche, maar hier langer over doen (bijvoorbeeld doordat er een zekere hoeveelheid haar in zit): zorg er dan voor dat het water niet naar de rest van de badkamer overstroomt met behulp van een douche dorpel. Een dorpel is soort van een kunstmatig muurtje dat water tegenhoudt, maar in tegenstelling tot een echte muur is het maar 5 of 10 centimeter hoog.

Een andere oplossing die vergelijkbaar is met een douche dorpel is het opnemen van een verhoogde drempel bij toegang tot de badkamer. Als de douche dan overstroomt, heb je naast de dorpel een tweede verdedigingslinie.

https://waterkeringdouche.nl/douche-dorpel/