Xento
Image default
Vervoer en transport

Is een neuswiel een essentieel onderdeel voor de aanhanger?

Om te rijden met een aanhangwagen moet je aan bepaalde regels en richtlijnen voldoen. Zo moet je natuurlijk in bezit zijn van een rijbewijs en moet je auto de mogelijkheid hebben doormiddel van een trekhaak de aanhanger mee te trekken. Dat zijn de eerste vereiste, maar er zijn nog vele andere regels die goed zijn om in je oren te knopen. Dit om de veiligheid van jou en de rest van de weggebruikers te waarborgen en om torenhoge boetes te voorkomen.

Op de website van de rijksoverheid vind je alles wat je moet weten over welk rijbewijs je nodig hebt en welke regels er nog meer zijn. In dit artikel gaan we het hebben over één specifiek aanhanger onderdeel, namelijk de neuswiel aanhanger. Dit is een niet verplicht onderdeel, maar wel essentieel om aan te schaffen. Waarom? Dit word vanzelf duidelijk als je verder leest.

Wat is een neuswiel en waarom is het een essentieel onderdeel?

Je hebt het vast wel is gezien op de aanhanger die los staat van de auto. In veel gevallen staat de aanhanger op een steunpoot of op een neuswiel geparkeerd. Een neuswiel is op de voorkant van de aanhanger te vinden en is een onderdeel dat op de weg staat als je de aanhanger hebt losgekoppeld en die je omhoog kan doen als je wilt gaan rijden met de auto plus aanhanger. Een neuswiel moet er voor zorgen dat je makkelijk de aanhanger kan loskoppelen en kan aankoppelen. Dit omdat je makkelijker kan manoeuvreren en de aanhanger op de juiste plek achter de auto kunt plaatsen. Op die manier hoef je niet de aanhanger te dragen en het zware gewicht weg te dragen. Met een neuswiel kun je gemakkelijk de aanhanger wegduwen naar de plek die je wilt.

Hoe bevestig je een neuswiel?

Er zijn twee manieren om een neuswiel op de aanhanger te bevestigen. De eerste mogelijkheid en de meest voorkomende mogelijkheid is het gebruik van bouten. Door de bouten kan je het neuswiel aan de dissel bevestigen. Dit is zeer stevig en je hoeft niet bang te zijn dat het wiel losraakt. De tweede mogelijkheid is het gebruik van een klem. Dit is een mogelijkheid die wordt gebruikt bij aanhangwagens die lichter zijn. Deze mogelijkheid is ook goedkoper en is  makkelijk in gebruik. Een klem is niet handig voor de zwaardere modellen waar er meer gevraagd wordt van het neuswiel.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een neuswiel?

Ten eerste moet je de keuze maken hoe je een neuswiel wil bevestigen. Zoals eerder besproken heb je een financieel betere keuze en een kwalitatief beter keuze. De bandenkeuze is ook van belang. Je kan kiezen voor een massief wiel of een luchtband wiel. Een massief wiel is vooral bedoeld voor het rijden op een verharde grond. Deze wielen slijten minder snel en kunnen niet makkelijk lek raken. Daarbij zijn deze banden stug en smal en zakken deze dus sneller weg op zachte ondergronden. Luchtbanden zijn vooral handig om te gebruiken op een onverhard terrein. Dee banden zijn soepeler en zakken minder snel weg in zachte ondergronden.