Xento
Image default
Bedrijven

De mooiste guirlandes om je huis mee te versieren

Guirlandes helpen je huis van buiten en binnen in een gezellige kerstsfeer te brengen. Ze zijn ongetwijfeld de meest veelzijdige kerstversieringen. Guirlandes kunnen zich als een sieraad aanpassen aan elke ruimte en zelfs aan de deur. Deze kerstslingers kunnen op de stoep worden gezet om gasten te verwelkomen voor het kerstavonddiner, rond de kerstboom of op het balkon om de buren te laten zien dat de kerstsfeer er al heerst. Vele guirlandes zijn ook handig voor het decoreren van het huis en een groot aantal evenementen zoals bruiloften en verjaardagen gedurende de rest van het jaar.

Wat is een kerstslinger?

Een guirlande of kerstslinger is een krans die aan één kant open is. Dit betekent dat het kan worden opgerold tot een cirkel, kan worden uitgerekt als een lijn of langs onregelmatige vormen kan worden getekend. Over het algemeen wordt het gemaakt met natuurlijke of synthetische takken versierd met bloemen, bladeren en lichten. Etymologisch komt het woord van de Italiaanse term ghirlanda, wat vrij vertaald ‘vlecht’ betekent. Er zijn verschillende soorten guirlandes.

Soorten kerstslingers

Allereerst moeten we onderscheid maken tussen verschillende soorten kerstslingers, afhankelijk van de aard van hun productiematerialen:

• Natuurlijke slingers. Ze worden binnenshuis gebruikt en zijn het mooist. Ze zijn echter kort houdbaar omdat het na de kerst praktisch onmogelijk is om ze voor het volgende jaar te bewaren.
• Kunstmatige slingers. Ze zijn gemaakt van zeer duurzame en volledig waterdichte synthetische materialen. Ze kunnen zowel binnen als buiten gebruikt worden.

We kunnen verder onderscheid maken tussen:

• Slingers voor buiten. Ze worden gebruikt voor het decoreren van terrassen, balkons, gevels, balustrades, poorten of elk ander element van het huis dat uitkijkt op de straat. Ze zijn meestal gemaakt van kunstmatige materialen die goed bestand zijn tegen koude, ultraviolette stralen van de zon en vochtigheid.
• Slingers voor interieurs. Ze kunnen van natuurlijk materiaal zijn, omdat ze zich uitsluitend in huizen bevinden. Ze worden gebruikt om bijvoorbeeld de kerstboom, deuren, ramen, muren en meubels te versieren.

Afhankelijk van het ontwerp kunnen we de volgende guirlandes voor kerstversiering vinden:

• Kerstslingers met dennenappels en rode bessen. De traditionele en die met een meer natuurlijke uitstraling, of ze nu met natuurlijke materialen zijn gemaakt of niet. Het is heel gebruikelijk om ze aan de voordeur van het huis te hangen om bezoekers een vrolijk kerstfeest te wensen.
• Kerstslingers met lichtjes of lichtgevende slingers. Ze bestaan uit een lange kabel waaraan led- of gloeilampen hangen die meestal warm licht uitstralen of een van de typische kleuren van deze tijd van het jaar (rood, blauw of wit). Ze zijn de meest veelzijdige kerstkransen en kunnen het hele jaar door in decoratie worden gebruikt.
• Verticale kerstslingers. Het zijn de meest aangewezen slingers om grote muren te versieren. Ze worden opgehangen aan het plafond of een hoog punt om op de grond te vallen.
• Kerstslingers van kunstgrenen of kunstsparren. Deze zijn ook zeer nuttig om de boom te versieren, omdat ze de esthetiek perfect simuleren.

Hoe kies je een kerstslinger?

Dit zijn de belangrijkste aankoopfactoren om de juiste guirlande te kiezen:

• Kwaliteit. Dit zal afhangen van de productiematerialen. Je kunt natuurlijke kerstslingers kopen die gemaakt zijn van takken en bladeren of kiezen voor synthetische alternatieven. De eerste zijn eleganter en mooier, maar vereisen meer zorg en kunnen alleen binnenshuis worden gebruikt. De andere zijn veelzijdiger en vooral resistenter.
• Ontwerp. Dit is een kwestie van smaak. Er zijn kerstslingers van sterren, ballen, maretak, etc.
• Decoratie. Als je een minimalistische woonkamer hebt, heeft het natuurlijk geen zin om deze te decoreren met erg overvolle kerstslingers. Volg altijd de esthetiek van je huis.
• Duurzaamheid. De meest duurzame zijn gemaakt van synthetische materialen. Guirlandes van bijvoorbeeld stof of kunststof gaan jarenlang mee. Natuurlijke stoffen, met uitzondering van rotan of een soortgelijk alternatief, hebben doorgaans een kortere levensduur.

Hoe versier je het huis met slingers?

Slingers zijn de meest veelzijdige kerstversieringen en passen zich gemakkelijk aan alle kamers van het huis aan. De beste slingers hebben de kwaliteit om zich perfect aan te passen aan alle soorten ruimtes in huis. Hier zijn een paar voorbeelden:

• Kerstslingers voor deuren. Over het algemeen worden ze bij de toegangsdeur van het huis rond het kijkgaatje geplaatst of net eronder. Het is een hele warme manier om gasten te ontvangen voor bijvoorbeeld het kerstavonddiner.
• Kerstslingers voor open haarden. Niet iedereen heeft er een. Maar als je het hebt, moet je er een slinger op plaatsen en daarop sokken en geschenken voor de kerstman en de wijzen.
• Kerstslingers voor trappen. Zeer frequent in scholen en buurtgemeenschappen. De meest voorkomende is om ze op de relingen te plaatsen.
• Kerstslingers om woonkamers mee te versieren. Er zijn hier veel opties. Als je woonkamer bijvoorbeeld modern is ingericht, gebruik dan glanzende metalen kerstslingers. Aan de andere kant, als het een klassieke stijl is, kies dan voor modellen met een meer natuurlijke uitstraling.
• Kerstslingers voor ramen. Ze dienen om aan te geven dat de kerstsfeer al in je huis is gearriveerd. Het is normaal om hier LED-lichtslingers te gebruiken, omdat ze van buitenaf beter zichtbaar zijn. Houd er rekening mee dat als je ze buiten wilt zetten, je moet kiezen voor waterdichte modellen.
• Kerstslingers voor balkons en terrassen. Vergelijkbaar met raamslingers, maar dan groter.
• Kerstboomslingers. Nog een element van decoratie. Over het algemeen bevindt het zich in de beker en net onder de ster.

Tips om het huis te versieren met kerst

Zelfs goedkope kerstslingers kunnen een gezellig, elegant en magisch tintje geven aan je interieur. Voor een uniform en aantrekkelijk resultaat geven we je echter deze tips mee:

• Pas op voor extremen. Er zijn mensen met een passie voor minimalisme die kiezen voor Scandinavische bomen met heel weinig versieringen. Dan weer zijn er fans van traditionele decoratie en overladen ze tot het uiterste. Het belangrijkste is dat je het leuk vindt, maar gematigdheid is altijd een goede bondgenoot.
• Niet het hele huis hoeft voor de kerst versierd te worden. Bijvoorbeeld in de badkamer en wasruimte hoef je geen papieren slingers te hangen. Het belangrijkste is om de drukste ruimtes (de woonkamer, de hal, enz.) te versieren.