Xento
Image default
Auto's en Motoren

Hoe kunt u uw caravan het best verkopen?

Bij het verkopen van uw caravan komt veel kijken. Er zijn twee manieren waarop u uw caravan kunt verkopen. U kunt uw caravan verkopen aan een particulier of u kunt uw caravan verkopen aan een dealer. Elke methoden heeft zijn voor- en nadelen. In deze tekst worden deze voor- en nadelen besproken en er worden er twee aandachtspunten bij het verkopen van uw caravan benoemd.

Caravan verkopen aan een dealer

Het verkopen van een caravan aan een dealer is de makkelijkste manier om uw caravan te verkopen. De dealer regelt namelijk alles voor u. Bij een dealer kunt u normaal gesproken ook uw camper inruilen, wanneer u een nieuwe caravan aanschaft. Het verkopen aan een dealer heeft wel een nadeel. Dealers moeten zelf ook winst maken op een caravan, waardoor ze niet altijd de echte marktprijs bieden.

Caravan verkopen aan een particulier

Bij het verkopen van uw caravan aan een particulier komt meer kijken. Het voordeel van het verkopen van uw caravan aan een particulier is dat u een eerlijkere marktprijs kan vragen voor uw caravan. De voorwaarde hiervan wel is dat u een goed afzetkanaal kan vinden. Een voorbeeld van een afzetkanaal is bijvoorbeeld Marktplaats. Het nadeel van het verkopen aan een particulier is dat u alles zelf moet regelen. Als uw caravan zwaarder is dan 750 kilogram zijn er extra handelingen noodzakelijk, deze zijn in de volgende paragraaf beschreven.

Caravan verkopen aan een particulier die zwaarder is dan 750kg

Als u uw caravan verkoopt die zwaarder is dan 750 kilogram is er een extra handeling noodzakelijk. U moet ervoor zorgen dat de koper de caravan overschrijft op zijn naam. Als de koper dit niet doet blijft u verantwoordelijk voor de caravan. U kunt het best uw caravan pas meegeven, als u het vrijwaringsbewijs van de koper hebt ontvangen. De koper kan de overschrijving regelen bij een kentekenloket of RDW-balie. De koper heeft enkele documenten van u nodig bij de overschrijving. Dit zijn: de kentekencard en de tenaamstellingscode. Wanneer de overschrijving door de koper is geregeld, krijgt de koper een vrijwaringsbewijs, die als bewijs dient dat u geen eigenaar meer bent.

Onderhoud aan uw caravan

Wanneer u ervoor zorgt dat uw caravan door de jaren heen in goede staat is gebleven, krijgt u een hogere prijs voor uw caravan. U kunt dus het best uw caravan een keer per jaar laten checken op mankementen. Door deze mankementen dan op te lossen, houdt u de caravan in goede staat. Verder is het regelmatig schoonmaken van uw caravan goed voor het uiterlijk van de caravan.