Xento
Image default
Zakelijk

Een eigen webshop beginnen, waar moet ik op letten?

Webshops ervaren momenteel een enorme groei! Een groeiend aantal mensen kiest ervoor om online te winkelen, en dit biedt uitstekende kansen voor het starten van een eigen webshop. De initiële investeringen zijn beperkt, je hebt niet per se veel technische kennis nodig en je kunt een webshop naast je huidige baan beheren. Maar hoe begin je eigenlijk een webshop? Hier zijn de 4 basis stappen die je moet volgen.

Stap 1: Bepaal je product en je doelgroep zorgvuldig

Voordat je aan de slag gaat met het opzetten van je webshop, is het cruciaal om grondig na te denken over wat je van plan bent te verkopen. Overweeg je eigen producten te maken of producten van leveranciers te kopen? Moet je een breed scala aan producten aanbieden of juist de focus leggen op een specifieke niche?

Indien je niet veel tijd beschikbaar hebt voor je webwinkel, is het vaak verstandig om je assortiment te beperken. Zoek naar een uniek product of zorg ervoor dat je op andere manieren kunt opvallen in vergelijking met je concurrenten. Dit kan bijvoorbeeld zijn door meer kennis, een persoonlijkere aanpak, verbeterde klantenservice of aantrekkelijkere prijzen te bieden.

Het is ook essentieel om je doelgroep te definiëren en grondig marktonderzoek te doen om te begrijpen wat potentiële klanten belangrijk vinden en waar ze zich online bevinden.

Stap 2: Selecteer een geschikte naam voor je bedrijf

Nadat je hebt bepaald welk product je gaat verkopen en wie je doelgroep is, is het nu tijd om een naam te kiezen voor je bedrijf. Het is slim om een pakkende naam te bedenken die gemakkelijk te onthouden en te spellen is, en die meteen duidelijk maakt waar je webshop over gaat.

Het is van groot belang om te controleren of de naam die je in gedachten hebt niet al wordt gebruikt door een ander (mogelijk concurrentie)bedrijf, vooral als ze actief zijn in dezelfde branche. Daarnaast moet je nagaan of de bijbehorende domeinnaam nog beschikbaar is, want je wilt natuurlijk wel een webadres hebben dat overeenkomt met je bedrijfsnaam.

Stap 3: Kies de juiste webwinkelsoftware voor jouw behoeften

Nu je weet wat je gaat verkopen, wie je doelgroep is en een passende bedrijfsnaam hebt gekozen, is het tijd om te beslissen welk soort systeem je wilt gebruiken om je webwinkel te bouwen. Er zijn verschillende opties om te overwegen:

Open-source software: Als je over geavanceerde programmeervaardigheden beschikt of een technisch onderlegde achtergrond hebt, kan open-source software een goede keuze zijn. Het biedt maximale flexibiliteit en heeft geen vaste kosten. Het nadeel is dat het veel tijd kan kosten en je zelf verantwoordelijk bent voor het oplossen van eventuele technische problemen. Een voorbeeld van Open-source software voor het ontwikkelen van een eigen webshop is WooCommerce. In combinatie met WordPress kun je met WooCommerce uitgebreide en mooie webshops ontwikkelen.

Als je voor een Open-source oplossing kiest moet je wel rekening houden met het kiezen van een hosting provider. Je zult de hosting van je webshop zelf moeten regelen terwijl dit bij een webwinkelplatform inbegrepen is. Ben je benieuwd wat de beste hosting providers zijn? Op Bestekeuze.nl helpen ze je graag met het beantwoorden van deze vraag.

Webwinkelplatform: Als programmeren niet jouw sterkste punt is, is het raadzaam om te kiezen voor een webwinkelplatform. Begin met het opstellen van een lijst met functies die voor jou belangrijk zijn en vergelijk verschillende aanbieders. Let op zaken als prijs, gebruiksvriendelijkheid, ontwerpmogelijkheden, voorraadbeheer, betaalopties, zoekmachineoptimalisatie, beschikbare (gratis) klantondersteuning en laadsnelheid. Het kiezen van de beste webshop software is niet per se eenvoudig en daarom is grondig onderzoek ook goed om te doen. 

Stap 4: Registreer je bij de Kamer van Koophandel (KvK) en de Belastingdienst

Zodra je jouw webshop hebt gelanceerd, ben je officieel een online ondernemer. Het is nu tijd om jezelf te registreren bij de Kamer van Koophandel (KvK). Eenmaal ingeschreven bij de KvK worden je gegevens automatisch gedeeld met de Belastingdienst, wat het proces vereenvoudigt.

Vergeet niet de juridische aspecten van je webshop aan te pakken en algemene voorwaarden op te stellen. Er is veel informatie beschikbaar op internet over dit onderwerp, en je kunt ook gebruikmaken van gratis juridische sjablonen die in samenwerking met WebwinkelKeur zijn opgesteld. Deze sjablonen zijn een handige start om je juridische zaken op orde te krijgen.

Er zijn toch nog wel meer stappen dan alleen deze 4?

Natuurlijk zijn er nog een hoop stappen die je moet nemen voordat je echt een eigen webshop up and running hebt. Denk bijvoorbeeld aan het inrichten van je webshop. Er moet ook een soort van design komen en look and feel. Je webshop moet nog voorzien worden van al je producten en andere content en last but not least, je moet natuurlijk bezoekers naar je webshop zien te trekken.

Met bovenstaande basis stappen ben je in ieder geval al een eind op weg geholpen. De andere stappen zullen dan vanzelf volgen. Neem deze wel rustig en doe niks overhaast want je weet wat ze zeggen, haastige spoed is zelden goed😉