Xento
Image default
Woningen

Alternatieve manieren om je huis te verwarmen

Nu de gasprijzen de pan uit rijzen en we de wereld wat beter willen achterlaten voor onze kleinkinderen is er steeds meer vraag naar alternatieve manieren om je huis te verwarmen. Er lekker warm bij zitten door je centrale verwarming een tandje hoger te zetten is allang niet meer van deze tijd. Wat kan er nog meer? Exploreer de opties van elektrisch verwarmen door bijvoorbeeld infraroodpanelen of een warmtepomp. Of zorg voor een aansluiting bij het warmtenet. 

Elektrisch verwarmen

Wanneer je je huis elektrisch verwarmd worden zowel het warme water als het huis verwarmd door elektriciteit in plaats van gas. Hierdoor heb je geen aansluiting op het gas meer nodig. Want zeg nou eerlijk, uiteindelijk willen we toch allemaal van het gas af? Daarom is het belangrijk om de alternatieven te kennen en te bekijken wat bij jouw huis het beste past. 

Wat zijn infraroodpanelen?

Met infraroodpanelen wordt een ruimte in het huis door infraroodstraling verwarmd. De panelen geven een stralingswarmte af. De panelen kunnen aan de wand of aan het plafond worden bevestigd. Ze zijn over het algemeen van staal, maar je kunt ze ook van glas kopen. Je kiest gewoon wat er het beste bij jouw design past! 

Een expert op dit gebied is infraroodpaneel.nl, zij hebben een ruime keuze aan panelen. Je kunt hier zelfs infraroodpanelen krijgen die het uiterlijk hebben van een schilderij of als spiegel voor in de badkamer. Zo zijn de panelen gewoon een onopvallend onderdeel van het interieur.

Wat is een warmtepomp?

Een andere manier van elektrisch verwarmen is middels een warmtepomp. Hierbij maken we onderscheid tussen een lucht warmtepomp en een water warmtepomp. Bij een lucht warmtepomp wordt er lucht aan de buitenlucht onttrokken en deze komt via een ventilator in het systeem in contact met koudemiddel. Hierdoor ontstaat warmte en dit wordt aan het verwarmingssysteem afgegeven waarmee het huis vervolgens wordt verwarmd. Bij een water warmtepomp wordt er door middel van de warmte die in het grondwater energie opgewekt om het water nog verder te verwarmen. Warm genoeg voor het verwarmen van je huis of voor het gebruik van warm tapwater.

Warmtenet

Tot slot bestaat er nog de mogelijkheid je huis te verwarmen via het warmtenet. Hier wordt gebruik gemaakt van warm water uit een netwerk van leidingen onder de grond. Vaak voorziet dit netwerk wel een hele wijk. Een voordeel is de zekerheid van een continue temperatuur in huis en het is een duurzaam alternatief voor aardgas. Nadelig is het feit dat je geen keuze uit een leverancier hebt zoals bij gebruik van gas en elektriciteit.