Xento
Image default
Woning en Tuin

Zijn echte kerstbomen of nepbomen beter voor het milieu

De kwestie of nepbomen of echte bomen beter zijn is al erg oud en nog lang niet opgelost. Beide partijen zijn er fel van overtuigd dat zij gelijk hebben en dat de ander ongelijk heeft. 

Op het gebied van milieu is er verrassend veel te zeggen over deze kwestie en misschien is dat eindelijk hetgene dat de doorslag geeft. Immers, het milieu wordt bijzonder belangrijk gevonden tegenwoordig.

 

Het eerste wat je waarschijnlijk denkt is dat echte kerstbomen natuurlijk beter zijn voor het milieu. Hoe zou het niet zo zijn? Voor nepbomen moet je plastic gebruiken en dat is niet goed voor het milieu. Dit is in theorie dan ook zeker waar. Kerstbomen worden speciaal geplant om verkocht te worden. Ze worden vaak geplaatst op plekken waar anders weinig andere planten zouden kunnen groeien en ze dragen bij aan het produceren van zuurstof. Een kleine kunstkerstboom is vaak gemaakt van PVC, een soort plastic dat eigenlijk niet te recyclen valt. Daarbij komt dat voor het maken en vervoeren van kunstkerstboom van zelfs maar 1 meter er al 20 kg aan broeikasgassen worden uitgestoten. Het lijkt dan misschien zo dat plastic bomen altijd slechter voor het milieu zijn, maar dat hoeft echt niet altijd zo te zijn. De meeste echte kerstbomen worden namelijk na Kerstmis gewoon op straat gegooid om door de gemeente opgeruimd te worden. Als er verder dan niks meer gebeurt met de kerstbomen en de kerstbomen simpelweg worden verbrand wordt al het koolstofdioxide dat de boom ooit heeft opgenomen weer de lucht in gestuurd. Voor een kerstboom van slechts 1 meter dan dit al oplopen tot 8 kg koolstofdioxide. Plastic kerstbomen gaan vaak meerdere jaren mee, dus het is nog maar de vraag welke van de twee beter is voor het milieu. Ook moet je nog rekening houden met de plek waar de echte kerstboom vandaan is gehaald. Als je als Nederlander kerstbomen importeert uit Denemarken, dan vergroot dat de ecologische voetafdruk aanzienlijk.

 

Een kunstkerstboom kopen is het dus alleen waard te kopen als je er langere tijd gebruik van kan maken en een echte kerstboom is het dus alleen waard als je het recyclet of een andere manier vindt om gebruik te maken van de boom na Kerstmis.

 

Bezoek de website voor meer info : https://www.xmasdeco.nl/?___store=nl&___from_store=nl