Xento
Image default
Woning en Tuin

De kenmerken van een industrieel interieur

Industrieel wonen, wie wil dat nu niet in deze tijd? Het is niet moeilijk om redenen te bedenken waarom deze stijl zo populair is. Lekker veel licht, super stoer staal en krachtige stenen. Gemakkelijk te decoreren met frivole droogbloemen of juist een afgedankte racefiets. De stijl kan minimalistisch worden ingezet of juist helemaal over de top, alles is mogelijk wanneer je kiest voor een industrieel interieur. Dat is natuurlijk ideaal, maar het is wel gewenst dat gasten zien dat het huis dat met veel liefde is ingericht inderdaad behoort tot de industriële stroming in interieurland. Daarom in dit artikel een overzicht van welke kenmerken echt niet kunnen ontbreken!

De basis

Met stip op een staat natuurlijk dit item: een grote, in het oog springende, glazen deur met een matzwart stalen kozijn. Een duidelijker statement is niet te vinden, deze blikvanger is een echte must voor liefhebbers van de industriële look. Hiermee is de basis eigenlijk al direct in orde, de rest van het interieur kan hier omheen worden gefabriceerd. Nog een materiaal dat niet kan ontbreken in het ideale industriële huis is natuurlijk hout, denk bijvoorbeeld aan gelakt eiken. Wat dat je van een matchende matzwarte keuken met houten frontjes of juist een spetterend industrieel tv-meubel van staal en kunstig gepositioneerde planken? Door deze hoofdkleuren en -materialen door te trekken in prominente onderdelen van het huis, kan eenvoudig een samenhangend geheel worden gecreëerd. Met kleinere industriele meubeltjes, zoals een industriële kapstok, maak je het geheel af.

Inrichten

Wanneer dit alles op zijn plek staat, blijven de wat meer bescheiden meubels over, denk aan banken en stoelen. Leer is heel gebruikelijk en staat ook weer schitterend in combinatie met staal en hout. Qua kleur kan hier lekker gevarieerd worden, cognac is natuurlijk een prima optie, maar ga gerust voor diepgroen of juist gebroken wit. Zo’n bankstel plaatsen voor een muur van bakstenen (of behang met dit motiefje) maakt de look echt compleet.

Sfeer toevoegen

Het is alweer tijd voor de laatste stap: sfeer creëren met decoraties. Op dit gebied is echt alles mogelijk en kunnen alle denkbare stijlen gecombineerd worden. Het kan strikt industrieel blijven door hier en daar wat oude elektronica op te snorren bij kringloopwinkels en de typemachine van opa een ereplaats te geven. Aan het andere uiterste kan wat zachtheid worden toegevoegd door schapenvellen op de grond te leggen en bijzettafeltjes vol kaarsen te plaatsen. De plantenliefhebber plaatst olijfboompjes in mooie potten, de boekenwurm ontwerpt een droomboekenkast en de sportfanaat hangt skateboarden aan de muur. Dit zijn nog maar een paar van de eindeloze mogelijkheden die een industrieel interieur te bieden heeft. Zorg dat de basis klopt, daarna is er alleen nog maar plezier!