Xento
Image default
Woning en Tuin

Dakgoot reinigen. Waarom nou eigenlijk?

Het lijkt vaak een onnodige klus, maar de dakgoot kan zeker regelmatig een reiniging gebruiken. Het zijn immers goede opvangplaatsen voor bladeren, takken en mos die in de goot zijn gaan zitten. Daarnaast kunnen dieren zoals vogels en vleermuizen aardig wat rommel achterlaten op een dak. In deze blog worden er een aantal redenen genoemd waarom het reinigen van een dakgoot essentieel is.

De dakgoot

Het afvoeren van water is uiteraard het belangrijkste doel van een dakgoot. Zodra een dakgoot verstopt raakt, is het afvoeren van het water onmogelijk. Daarnaast kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan zodra een dakgoot verstopt zit. Het kan namelijk leiden tot schade aan een huis. 

Ongedierte 

Zodra een dakgoot viezig is, bestaat er een grote kans dat ongedierte zich zal verzamelen en zal nestelen. Dit komt voornamelijk door stank en eventueel schimmel. Niet alleen ongedierte zal hierop afkomen, maar ook grotere plaagdieren zoals steenmarters of ratten kunnen zich hier gaan nestelen. Naast de enorme overlast, is het ook heel onhygiënisch als dit soort ongedierte zich nestelt.

Lekkages

Door een verstopte dakgoot is de kans op een lekkage extra groot. Dit geeft niet alleen een kans op veel schade aan het huis, maar dit wordt vaak ook niet verzekerd (zodra de dakgoten niet goed zijn onderhouden). Hierdoor zal er, naast de overlast, ook veel betaald moeten worden.

IJspegels bij koud weer

Een ander voorkomend probleem bij verstopte dakgoten die vaak vergeten wordt, is dat er ijspegels gevormd kunnen worden zodra het koud weer wordt. Dit kan gevaarlijk worden zodra deze van het dak af vallen. 

Hoe vaak dakgoten laten reinigen?

De meeste mensen kiezen ervoor om hun dakgoot minstens twee keer per jaar te laten reinigen. Dit gebeurt vaak rond het einde van de herfst of het begin van de lente. Dit zijn vaak de tijden in het jaar dat er veel bladeren van de daken vallen en de dakgoten snel vies worden. Schoonmaken dakgoot in Tilburg kan bij Hendriks Vegers.

Het is dus essentieel om regelmatig de dakgoten te laten reinigen. Dit kan zelf gedaan worden, maar het wordt aangeraden om het door een professional te laten doen. Zij weten immers de beste manieren om de dakgoten schoon te houden, hebben de juiste middelen en gereedschap hiervoor en zou eventueel kunnen checken of er een reparatie gedaan moet worden.

 

https://hendriksvegers.nl/dakgoot-schoonmaken-tilburg/