Xento
Image default
Verbouwen

Wat is hardhout en is het geschikt voor je project?

 

Mensen die al veel ervaring hebben met klussen zullen je waarschijnlijk allemaal hetzelfde vertellen: de ene houtsoort is de andere niet. Zo hebben veel mensen van hardhout gehoord, maar weet je ook wanneer je dit het best kan gebruiken? Als je te veel tijd om handen hebt of gewoon op zoek bent naar een leuk project is klussen een echte aanrader. Vooral als je in het dagelijks leven niet veel met je handen werkt kan klussen een uitlaatklep zijn voor de stress die je dagelijks ervaart. Wat veel mensen hiernaast fijn vinden aan klussen is dat je direct resultaat ziet van hetgeen wat je gedaan hebt. Als jij er ook over na zit te denken om te beginnen met klussen is het verstandig om eerst stil te staan bij wat hardhout is en of het geschikt is voor je project.

Wat hardhout is

Veel mensen hebben de naam ongetwijfeld al eerder voorbij horen komen. Veel minder mensen zijn alleen op de hoogte van het feit dat hardhout eigenlijk een verzamelnaam is voor verschillende soorten hout. Hardhout is namelijk de naam die wordt gegeven aan al het hout dat afkomstig is van loofbomen. Hardhout is duurder dan zacht hout (wat overigens ook een verzamelnaam is) omdat loofbomen langzamer groeien in vergelijking met andere soorten bomen. Voorbeelden van hardhoutsoorten zijn: mahonie, teak en eikenhout.

Waar hardhout voor wordt gebruikt

Hardhout is in vergelijking met zachthout erg compact, wat het erg robuust maakt. Hardhout wordt daarom vaak gebruikt voor allerlei meubels en hekken omdat het vrij lang mee gaat. Als je op zoek bent naar geschikt hout voor buiten in je tuin is hardhout dus een erg passende keuze! Houdt er alleen wel rekening mee dat je voor een beter behoud van de kwaliteit van je hout deze het best kan behandelen met lak of beits.