Xento
Image default
Gezondheid

Welke filters zijn er allemaal voor je masker?

Welke filters zijn er allemaal voor je masker?

Het gebruik van een masker met filter wordt in bepaalde situaties aanbevolen. In veel industriële omgevingen is verontreinigde lucht aanwezig in de werkruimte. Vervuiling kan leiden tot verschillende gezondheidsrisico’s voor werknemers. Dit geldt ook wanneer u thuis aan het klussen bent. Wanneer u bijvoorbeeld aan het zagen, boren, schilderen, lassen of schoonmaken bent, is het gebruik van een masker met filter aan te raden om u goed te beschermen. Een masker met filter beschermt u tegen het inademen van schadelijke stoffen en deeltjes.

Het dragen van een stoffilter masker

Stofmaskers met een stoffilter beschermen tegen in de lucht zwevende deeltjes, waaronder vast materiaal, vezels zoals steenwol, glaswol en asbest, en aërosolen. Ze beschermen niet tegen dampen of gassen. Deze maskers zijn verkrijgbaar in verschillende beschermingsniveaus (P1, P2 en P3) en kunnen worden gebruikt voor eenmalig gebruik of voor herhaald gebruik met een verwisselbaar stoffilter. Het beschermingsniveau is duidelijk aangegeven op het masker. U moet het juiste stoffilter masker dragen, afhankelijk van het soort en de hoeveelheid deeltjes die in uw omgeving aanwezig zijn.

Het dragen van een gasmasker

Een gasfilter masker wordt gebruikt ter bescherming tegen schadelijke gassen en dampen die bij werkzaamheden kunnen vrijkomen. Een gasfilter beschermt tegen schadelijke stoffen zoals ammoniak, kwikdamp, organische stoffen en zwaveldioxide. Een gasfilter is vaak verwerkt in de vorm van een volgelaatsmasker of een halfgelaatsmasker. Bij laswerkzaamheden wordt bijvoorbeeld een gasfilter aanbevolen vanwege de ijzeroxide- en andere metaaldampen die bij het lassen ontstaan.

Combinatiefilters voor je masker

Combinatiefilters zijn de meest gebruikte filters voor half- en volgelaatsmaskers. Deze filters beschermen de drager tegen verschillende soorten gassen en stofdeeltjes door ze aan een gasmasker te bevestigen en een verwijderbare cartridge te bevatten.

Heeft u vragen of een opmerking over een van onze adembescherming producten? U kunt te allen tijde contact met CoolSafety opnemen. Heeft u vragen over de filters die wij verkopen, stel ze dan gerust aan ons!

Hoe kies je de juiste filter?

Gevaarlijke stoffen bestaan in verschillende vormen: gassen, dampen, vloeistoffen en deeltjes. Daarom zijn er verschillende soorten filters die u tegen elk van deze vormen kunnen beschermen. Welk type u nodig hebt, hangt af van de schadelijke stoffen waaraan u wordt blootgesteld en van het beschermingsniveau dat u nodig hebt. Op elk filter staan verschillende kleuren die aangeven wat voor soort bescherming het biedt. In de onderstaande tabel vindt u een kleurcode voor verschillende filters die u helpt te bepalen welk filter u nodig hebt.