Xento
Image default
Tuin en buitenleven

Wat is een hovenier?

Een hovenier is simpelweg gezegd een tuinliefhebber. Een hovenier houdt zich beter met het aanleggen en onderhouden van tuinen en andere voorzieningen wat met het natuur te maken heeft, zoals parken of een speeltuin waar veel groen zit. Niet veel mensen weten wat een hovenier is, dus weet je niet wat zij allemaal precies doen en voor wie ze allemaal kunnen werken, maar je komt er snel genoeg achter.

Verschillende dienstverbanden

Een hovenier hoeft niet alleen in dienst te zijn voor een hoveniersbedrijf het kan ook zijn dat ze voor andere organisaties werken zoals een gemeente, een tuincentrum, een camping of een leuke vakantiepark. Een hovenier kan er ook voor kiezen om zelfstandig aan de gang te gaan en ingehuurd te worden door particulieren, bedrijven, overheden en nog veel meer. Hoveniers die in dienstverband werken zijn vaak gespecialiseerd in een bepaalde richting wat met het natuur te maken heeft. Lees meer over hoveniers.

 

Voorbeelden hiervan zijn het onderhouden van een tuin, het leggen van bestraling of het aanleggen van een gazon of kunstgrasveld etc. Hoveniers die zelfstandig aan de slag zijn gegaan zijn vaak veelzijdiger, omdat ze veel verschillende opdrachten uitvoeren voor de klanten waar zij voor werken. Ook werken de zelfstandige hoveniers samen met andere hoveniers en vakmensen om bepaalde zaken voor elkaar te krijgen die een hovenier niet alleen aan kan. Zo kunnen ze toch een mooi dienstenpakket bieden aan hun klanten.

Ontwerpen

Je hebt mensen die een huis kopen en daar heel erg tevreden mee zijn, behalve één ding en dat kan bijvoorbeeld de tuin zijn. Een hovenier kan je daarbij helpen door een tuin te ontwerpen en daarvan een blueprint (blauwdruk) te maken voor het aanleggen van een nieuwe tuin. Een hovenier moet je niet gaan vergelijken met een tuinontwerper of tuinarchitect

 

Een tuinontwerper of tuinarchitect maken een gedetailleerd tuinontwerp en een hovenier maakt alleen een schetsontwerp van een nieuwe tuin. Van te voren denken de klanten na over wat zij willen wat er in de nieuwe tuin terug moet komen. Dat wordt uiteraard in het ontwerp verwerkt, maar waar ook rekening mee gehouden wordt is welke ideeën/wensen mogelijk zijn en welke niet en past het ook in het budget wat de klant ervoor over heeft. 

 

https://exaltohoveniers.nl/