Xento
Image default
Gezondheid

Corona zelftest (thuistest) voor thuis gebruik

Het is tegenwoordig niet alleen meer mogelijk om jezelf te laten testen op een eventuele corona besmetting bij een speciale testlocatie. Op internet kun je namelijk heel makkelijk een corona zelftest bestellen. Nadat je zo’n test hebt besteld, kun je thuis de test afnemen. Maar is deze test nu ook betrouwbaar. Het antwoord hierop is nee. Op dit moment zijn de zelftesten die in omloop zijn nog niet gecontroleerd door het RIVM. Dit houdt in dat je jezelf dus niet blind kunt staren op de uitslag die deze test geeft. Wanneer je een Corona zelftest hebt besteld, is het raadzaam om jezelf alsnog te laten testen bij een speciale testlocatie. Dit zodat je verzekerd bent van een juiste uitslag.

Waar koop je een corona zelftest?

Er zijn op het internet verschillende websites te vinden waarbij je een Corona zelftest kunt kopen. Dit kan een antigeentest zijn waarbij je door middel van een speekselmonster zelf kunt kijken of je besmet bent met het coronavirus. Maar dit kan ook een bloedtest zijn. Door met bijvoorbeeld een naaldje in je vinger te prikken, kun je een druppeltje bloed opvangen. Vervolgens kun je dit bloed op de Corona zelftest neerleggen en zal er door de test gekeken worden op de aanwezigheid van virusdeeltjes in je bloed. Daarnaast is het zelfs mogelijk om online een vragenlijst in te vullen om te zien of je besmet bent met het coronavirus.

Test is niet gekeurd door het RIVM

Een Corona zelftest is niet gekeurd door het RIVM. Dit maakt dat er twijfels bestaan over de betrouwbaarheid van zo’n Corona zelftest. Op dit moment zijn er nog maar weinig mensen die zichzelf getest hebben op de aanwezigheid van een corona besmetting. Dit omdat je corona testen die afgenomen worden bij de GGD teststraten altijd goedgekeurd zijn door het RIVM, en je er dus vanuit kunt gaan dat deze testen betrouwbaar zijn. Wanneer je zekerheid wilt, is het slim om jezelf altijd te laten testen bij en GGD testlocatie.

(nieuwsupdate) Vanwege een wetswijziging, en de verbetering van de Corona zelftest, worden de Corona zelftesten beschiktbaar voor thuisgebruik en mogen ze commercieel verkocht worden. Dat is goed nieuws! De Healgen test is gevalideerd door het RIVM en wordt zelfs grootschalig ingezet bij GGD teststraten. De Healgen test is dus bij uitstek geschikt voor thuisgebruik.

Waarom toch bestellen?

Toch zijn er mensen die toch een Corona zelftest bestellen. Dit ondanks dat er twijfels bestaan over de betrouwbaarheid van zo’n test. Een argument om een Corona zelftest te bestellen is omdat het soms een aantal kan duren voordat je getest kunt worden bij een GGD testlocatie. Indien je al la minute wilt weten of je besmet bent met het coronavirus, kan zo’n zelftest een uitkomst bieden. Ook wordt er vaak een Corona zelftest besteld door bedrijven. Dit zodat ondernemers indien nodig hun personeelsleden snel kunnen testen op een eventuele besmetting van het coronavirus. Wil je zekerheid? Laat jezelf dan altijd testen door middel van een goedgekeurde corona test.