Xento
Image default
Eten en drinken

SMaSH World Tour

Wanneer het gaat om het brouwen van bier dan is the sky the limit. Vaak zien we dat er verschillende hopsoorten en moutsoorten samen worden gevoegd en dat er wordt geëxperimenteerd met smaken. Zelfgemaakte bierrecepten horen natuurlijk alleen maar lof te krijgen, maar voor degene die eenvoudig willen beginnen willen we deze aanpak aanraden: de SMaSH Brew. Hierbij strip je de ingrediënten tot een absoluut minimum. In dit artikel leggen we je uit wat de SMaSH techniek inhoudt, wat de voordelen ervan zijn en introduceren we de SMaSH World Tour van Brouwerij Eleven

 

Wat is een SMaSH?

Deze term is ooit bedacht door Amerikaanse bierbrouwers als educatief bier. SMaSH staat voor ‘Single Malt’ en ‘Single Hop’. Je kiest er dus voor om één bepaalde mout en één specifieke hop in te zetten. Dit levert niet alleen uitstekend bier op, maar het geeft je ook de kans om de kenmerken van het type mout of hop te ontdekken. Nu horen we je denken: wat voor bieren kun je maken met maar twee ingrediënten? Verrassend genoeg is hier veel keuze in. Je kunt gaan voor eenvoudige, lichte bieren, zoals lagers of pils, maar je kunt ook bieren met meer smaak maken, zoals IPA’s of Wild Ale. De truc is hierbij dat er gekozen wordt voor een smaakvol type mout en een hop met een sterk karakter. 

 

Wat zijn de voordelen van SMaSH bier?

Wanneer je thuis bier brouwt, is SMaSH bier de ideale manier om jezelf kennis te laten maken met het concept van het brouwen. Voor een bierbrouwerij zoals Brouwerij Eleven is het brouwen van SMaSH bier de perfecte manier om de smaken van de specifieke ingrediënten te leren kennen. Wanneer je de afzonderlijke typen mout en hop hebt leren kennen kun je zelf recepten gaan ontwikkelen die passen bij je smaak en interesse. Je weet dan precies wat elk ingrediënt doet en hoe het de andere ingrediënten aanvult. Het resultaat hiervan is dat je bier krijgt waarbij de smaken in harmonie zijn. 

 

De SMaSH wereldreis van Brouwerij Eleven

Zoals we hierboven al vertelden is het brouwen van SMaSH bier de perfecte manier om de specifieke smaken van mout en hop te leren kennen. Nu hebben wij dat een stapje verder genomen. We wilden niet alleen leren over de karaktereigenschappen van mout en hop, maar ook meer leren over de landen waar deze ingrediënten vandaan komen. We maakten een reis door tien landen en namen uit ieder land één mout en één hop soort mee. Daar begonnen we terug in Nederland mee te brouwen. Het resultaat: de SMaSH World Tour. Tien bieren, uit tien landen. In samenwerking met het Hollands Hophuis hebben we gekeken welke bierstijlen bij welke landen passen. Heb jij als eens een SMaSH bier gedronken?