Xento
Image default
Dienstverlening

Leiderschap

Multi-Cultureel Leiderschap

Deze vorm van leiderschap bestaat normaal gesproken wanneer er meerdere culturen binnen de samenleving wonen. Deze leiderschap heeft zich ontwikkeld als een manier om voorlopers te herkennen die werken in de moderne geglobaliseerde markt.

Organisaties, voornamelijk internationale, behoeven leiders die effectief hun leiderschap kunnen aanpassen aan verschillende omgevingen. 

Faciliterend Leiderschap

Faciliterend leiderschap is afhankelijk van metingen en uitkomsten – niet een vaardigheid, ook al kost het veel vaardigheid om hier een meester in te worden. De effectiviteit van een groep is direct gerelateerd aan de efficiëntie van zijn proces. Functioneert de groep uitstekend, dan zal de faciliterende leider zich weinig bemoeien met het proces. 

Aan de andere kant, wanneer de groep niet goed functioneer, dan zal de faciliterende leider directief moeten worden om te helpen bij het proces van de groep. Een effectief faciliterend leiderschap behelst het monitoren van groepsdynamiek, en het bieden van suggesties en interventies om de groep op de rails te houden.

Laissez-faire Leiderschap

Laissez-faire leiderschap legt autoriteit neer bij de werknemer. Volgens azcentral, zijn afdelingen en werknemers zelf gemachtigd om te werken zoals ze willen met zo min mogelijk tot geen interferentie. Volgens research is deze vorm van management herhaaldelijk de minst bevredigende en minst effectieve management stijl.

Transactioneel Leiderschap

Dit is een vorm van leiderschap dat de status quo in stand houd. Het is ook een vorm van leiderschap waarbij er een uitwisselingsproces gaande is, waar volgens onmiddellijke tastbare beloningen krijgen voor het uitvoeren van de bevelen van de leider. Transactioneel leiderschap klinkt vrij simpel, met zijn focus op uitwisseling. Duidelijkheid, focus op verwachtingen, het geven van feedback zijn allemaal belangrijke leiderschapsvaardigheden. Volgens Boundless.com kan transactioneel leiderschap de volgende kenmerken bevatten: duidelijk maken wat er wordt verwacht van een werknemer, uitleggen hoe je die verwachtingen kan waarmaken; het instellen van beloningen die toegespitst zijn op het behalen van doelen.

Coachend Leiderschap

Coachend leiderschap omvat het lesgeven aan en toezien op volgers. Een coachend leider opereert in een setting waar verbetering onderdeel is van de resultaten en prestaties. Simpel gezegd bij deze vorm van leiderschap worden de volgers geholpen bij het verbeteren van hun vaardigheden. Coachend leiderschap doet het volgende: motiveert volgers, inspireert volgers en moedigt volgers aan.

Charismatisch Leiderschap

Bij deze vorm van leiderschap manifesteert de leider zich als een revolutionaire kracht. Charisma leidt niet tot onmiddelijke gedrags aanpassingen. Het behelst eigenlijk een transformatie van de waardes en overtuigingen van de volgers.

Daarom onderscheid de charismatische leider zich van een populistische leider die wel invloed heeft op de houding ten opzichte van zaken, maar niet bereid is om, net als een charismatische leider, de onderliggende normen oriëntatie te transformeren die ten grondslag ligt aan een houding. 

IvPP management – stijlen leiderschap

Bezoek de website voor meer info : https://www.ivpp.nl/leiderschapsstijlen/