Xento
Image default
Bedrijven

Duurzaam omgaan met je schoenen

We zijn vaak ontzettend dol op onze schoenen. We lopen er dan ook op totdat ze helemaal zijn afgetrapt. We zijn zo gewend om op dat moment nieuwe schoenen te kopen, dat we vergeten dat er ook andere manieren zijn. Laat je schoenen repareren! Dit is extra duurzaam en zorgt ervoor dat je lievelingsschoen nog even mee kan.

 

Waarom je schoenen repareren?

We hebben allemaal een lievelingspaar sneakers. Of die ene schoen die toch beter zat dan alle andere schoenen die we ooit hebben gehad. Dit zijn de perfecte schoenen om te laten repareren. Je kunt zo veel langer genieten van je favo sneaker. Maar niet alleen dat. Nieuwe schoenen kopen is niet de meest duurzame oplossing. Voor nieuwe schoenen worden veel grondstoffen gebruikt en ze worden vaak vervoerd. Je schoen laten maken is dus ontzettend duurzaam! Als je zelf graag een steentje wilt bijdragen aan het redden van de aarde, dan is je schoenen repareren een mooie eerste stap.

 

Hoe werkt het?

Je kunt je schoenen vaak laten repareren door een schoenmaker. Er zijn gelukkig nog veel schoenmakers te vinden, ook al is dit helaas een uitstervend beroep. Er zijn veel dingen die gerepareerd kunnen worden. Zo kun je bijvoorbeeld de zool vernieuwen of ontgelen. Je kunt de voering in de hiel laten repareren. Je kunt schade bijverven, suède en leer opnieuw laten stikken of gaatjes in de stof dicht laten naaien. Je kunt hierbij je veters laten vervangen. Veel schoenmakers kunnen je schoenen ook een goede poetsbeurt geven en de rimpels eruit halen. Hierdoor zien je schoenen er ook echt weer uit als nieuw. Nog meer reden dus om het eens te wagen

 

Hoeveel kost het?

Het is natuurlijk belangrijk om te weten hoeveel het kost om je schoen te laten repareren. Het moet namelijk niet duurder zijn dan een nieuwe schoen kopen. Dat is het gelukkig ook meestal niet. Hoe duurder je schoen was, hoe meer voordeel je hebt aan het repareren ervan. Maar ook goedkopere sneakers kunnen vaak goedkoop worden gemaakt. Zo kost het opnieuw stikken van de schoenen vaak nog minder dan een 10tje. Rond diezelfde prijs kun je ze ook laten plakken. Een nieuwe zool eronder laten zetten ligt vaak rond de 30 euro. Afhankelijk van het soort zool natuurlijk. Het is dus zeker het proberen waard.

https://sneakersreinigen.nl/schoenen-repareren-schoen-reparatie/