Xento
Image default
Auto's en Motoren

Voor het eerst je motor verzekeren? Let op de valkuilen!

Heb je net je eerste motor aangekocht? Dat is ongetwijfeld een prachtig moment! Het eerste waar je nu wellicht aandacht aan zal willen besteden heeft te maken met het afsluiten van een gepaste verzekering. De eerste keer een motor verzekeren is best spannend. De kans is namelijk zeer groot dat je niet precies weet waar allemaal rekening mee te houden. Dat hoeft natuurlijk ook helemaal niet, want wij gaan je daarbij helpen. Door even de informatie op deze pagina door te nemen zal je al snel kunnen vaststellen wat de belangrijkste aandachtspunten zijn bij het verzekeren van een motor en met welke mogelijke valkuilen je rekening zal moeten houden. Zo maak jij zeker de beste keuze!

Is een motor verzekeren wettelijk verplicht?

De eerste vraag die vaak wordt gesteld heeft te maken met het feit of het afsluiten van een verzekering voor een motor wel of niet wettelijk verplicht is. Zowel binnen Nederland als in Europa geldt dat je inderdaad verplicht bent om voor elk gemotoriseerd voertuig een verzekering af te sluiten. De wettelijke verplichting die hiervoor geldt heeft echter uitsluitend betrekking tot de zogenaamde WA-verzekering. Dat is een niet onbelangrijk detail. Deze verzekering dekt immers uitsluitend de schade in die je aanbrengt ten opzichte van derden. Omdat er geen zeer uitgebreide dekkingen aan verbonden zijn valt de kostprijs van deze WA-verzekering erg goed mee.

De reden waarom je motor verzekeren met een WA-verzekering wettelijk verplicht is heeft te maken met het feit dat de overheden van de Europese landen ervoor willen zorgen dat elke weggebruiker eigenlijk is verzekerd tegen bepaalde vormen van schade die kunnen opduiken. Dit geldt in het bijzonder voor mensen die geconfronteerd worden met schade als gevolg van de fout van een derde. Het is in het bijzonder omwille van deze reden dat alleen de WA-verzekering wettelijk is verplicht.

 

Uitgebreider je motor verzekeren? Dat kan!

Ondanks het feit dat er duidelijk verschillende voordelen zijn verbonden aan het afsluiten van de WA-verzekering voor je motor is het zo dat veel mensen toch kiezen voor een meer uitgebreide motorverzekering. Dit is natuurlijk eveneens perfect mogelijk. Voor wat deze verzekeringen betreft kan er een keuze worden gemaakt tussen de onderstaande mogelijkheden:

  • De beperkt cascoverzekering voor motoren;
  • De volledige cascoverzekering voor motoren;

In eerste instantie is er dus de WA+ beperkt cascoverzekering. Bij dit type van verzekering wordt de standaard WA-dekking uitgebreid met een aantal extra dekkingen. Het gaat hierbij om de volgende:

  1. Een dekking voor schade veroorzaakt door een aanrijding met een wild dier;
  2. Schade die wordt geleden als gevolg van een diefstal of bijvoorbeeld een inbraak;
  3. Veroorzaakte schade door een brand of een ontploffing;
  4. Schade die is ontstaan door storm- of hagelschade;

Van belang om rekening mee te houden bij het afsluiten van de WA+ beperkt cascoverzekering is dat je ook bij deze uitgebreidere verzekering geen dekking geniet voor zelf veroorzaakte schade aan de eigen motor. Wil je deze schade ook laten verzekeren? Dan is dat eigenlijk alleen maar mogelijk door het afsluiten van een WA+ volledige cascoverzekering.

Wanneer kies je voor een allrisk motorverzekering?

Je motor verzekeren door middel van een allrisk motorverzekering is de meest uitgebreide en complete keuze die je kan maken. Dit gezegd hebbende is het zo dat deze verzekering lang niet voor iedereen de meest optimale keuze is. Je moet je hierbij dan ook eigenlijk altijd verschillende vragen stellen. Deze vragen die je voor je motor verzekeren moet stellen zijn de volgende:

  1. Hoeveel waarde vertegenwoordigt jouw motor?
  2. Hoeveel kilometers ben je van plan om per jaar af te leggen met je motor?
  3. Op welke dekkingen wil je voor je motorverzekering zeker kunnen rekenen?

Voor de allrisk motorverzekering geldt eigenlijk dat ze afsluiten enkel en alleen interessant is wanneer het risico op schade voldoende groot is, hoe vreemd dat eigenlijk ook mag klinken. Is het risico op schade te klein? Dan zal je kunnen vaststellen dat de verzekeringspremie eigenlijk te hoog is gelegen. Kies dan ook uitsluitend voor het afsluiten van dit type van verzekering wanneer je voor jezelf een antwoord hebt kunnen geven op de bovenstaande vragen.

Besparen op je motor verzekeren, hoe doe je dat?

Het spreekt voor zich dat er voor je motor verzekeren bepaalde kosten in rekening worden gebracht. Je kan eigenlijk niet onder deze kosten uitkomen. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat je op verschillende manieren de hoogte van je verzekeringspremie kan drukken. Omdat wij begrijpen dat niet iedereen een even groot budget voor handen heeft voor het afsluiten van een motorverzekering hebben we uiteraard ook deze bespaartips nog even voor je op een rijtje gezet.

1.) Het uitvoeren van een vergelijking is altijd belangrijk

Wil je geen te hoge kosten moeten betalen voor je motor verzekeren? Dan is het in eerste instantie altijd belangrijk om een vergelijking uit te voeren. Door een vergelijking uit te voeren krijg je direct een goed beeld van alle verschillende motorverzekeringen die er op de markt zijn terug te vinden. Dit betekent concreet dat je niet alleen kan ontdekken welke dekkingen het beste zullen aansluiten op jouw verwachtingen, daarnaast haal je er ook de meest voordelige motorverzekering zo tussenuit.

2.) Sluit geen dekkingen af die je niet nodig hebt

De ene motorverzekering is zeker de andere niet. Bepaal daarom altijd voor jezelf aan welke dekkingen je echt behoeften hebt. Dit doe je onder meer door te denken in functie van het aantal kilometers die je gaat rijden met je motor en door stil te blijven staan bij bijvoorbeeld de waarde waar de motor over beschikt.

3.) Hou rekening met een eventueel eigen risico

Tot slot is het zo dat je ook bij een motorverzekering geconfronteerd kan worden met een eigen risico. Dat eigen risico is belangrijk, want ze beïnvloedt voor een niet onaanzienlijk deel de periodieke verzekeringspremie die je dient te betalen. Door het eigen risico te verhogen kan je de periodieke kosten voor je verzekering dan ook gevoelig verkleinen. Let wel, op het moment dat er zich een schadegeval voordoet betekent dit uiteraard dat je zelf meer kosten uit eigen portefeuille zal moeten betalen. Besteed je aandacht aan deze bespaartips? Dan zal je merken dat je motor verzekeren in één klap mogelijk zal worden tegen een financieel zeer toegankelijk prijskaartje. Wacht daarom niet met de motorverzekering vergelijken.