Xento
Image default
Auto's en Motoren

3 Handige tips voor de verkoop van een sloopauto

Het is wellicht wat treurig, maar soms is een auto nou eenmaal rijp voor de sloop. Gelukkig krijg je van de sloop nog wat geld terug voor je auto. Een sloopauto verkopen wordt vaak gezien als een handeling waar niet te veel naar omgekeken dient te worden. Wanneer je echter slim en verstandig omgaat met de verkoop, kun je het bedrag dat je voor de auto vangt maximaliseren. Dit is natuurlijk prettig, nu je meer geld overhoudt voor een nieuwe auto. Hieronder lees je een aantal tips met betrekking tot de verkoop van jouw sloopauto.

1. Controleer of jouw auto wel écht een sloopauto is

Misschien ligt het voor de hand, maar het is belangrijk alvorens de verkoop aan de sloop te controleren of het slopen wel daadwerkelijk nodig is. Over het algemeen spreekt men van een sloopauto wanneer de auto financieel total-loss is, dat wil zeggen dat de kosten van reparatie niet meer opwegen ten opzichte van de (dag)waarde van de auto. Vaak kan de dealer een dergelijke inschatting vrij gemakkelijk maken. Is jouw auto inderdaad total-loss en dus rijp voor de sloop, dan kun je de sloopauto verkopen.

2. Doe onderzoek naar de prijs

Een sloopauto verkopen doe je nadat je wat research hebt gedaan naar de prijs die de auto zal moeten opbrengen. Laat je niet misleiden door onrealistisch lage prijzen en doe vooraf dus (online) research. Houd hierbij rekening met de specifieke aanvullende onderdelen die jouw auto bezit. Is het stuur bijvoorbeeld nog in goede staat of zit er een fraai setje velgen op de auto, dan is de kans groot dat dit de prijs wat omhoog drijft. Zoek online op hoeveel deze onderdelen individueel ongeveer kunnen opleveren. Maak tevens een afweging tussen het particulier verkopen van bepaalde onderdelen en het verkopen van de complete auto als geheel. Een sloopauto verkopen als geheel kan onder omstandigheden minder opleveren dan het individueel verkopen van bepaalde onderdelen. Uiteindelijk zal je het overgrote deel van de auto uiteraard wel naar de sloop moeten brengen.

3. Vergelijk partijen en onderhandel

Niet iedereen zal hetzelfde denken over de waarde van jouw auto. De ene partij schat de waarde van jouw auto net wat anders in dan de andere partij. Aarzel dus niet om een vergelijking te maken tussen verschillende partijen. Als je eenmaal een partij hebt gevonden is het zaak om te onderhandelen, al dan niet in betrekkelijk lichte mate. Een sloopauto verkopen doe je logischerwijze niet voor een recordbedrag, wees dus realistisch in de marges. Deze marges zijn vaak niet erg groot, maar er valt zeker wel wat te benutten. Wijs de kopende partij bijvoorbeeld op de meerwaarde van het interieur of op de meerwaarde van andere (bijzondere) onderdelen aan jouw auto.