Xento
Image default
Zakelijk

Waar moet je op letten bij het maken van een eigen WordPress website?

Veel kleinere bedrijven en ondernemers stellen vaak de vraag: “Hoe maak ik een website met WordPress?” In dit artikel zullen wij belangrijke punten bespreken die je kunnen helpen om weloverwogen beslissingen te nemen en een sterke basis te leggen voor je eigen WordPress website. Het doel is om eventuele valkuilen te vermijden en een goed startpunt te hebben voor je online aanwezigheid.

Als je nog niet bekend bent met het WordPress Content Management System (CMS), kun je eerst de gids lezen: “Eigen WordPress website maken?”

Als je al een beetje bekend bent met WordPress, kunnen we doorgaan met de belangrijke punten waar je op moet letten. Ik zal deze aspecten hieronder opsommen:

  1. Thema selectie

  2. Plugins

  3. Onderhoud en beheer

  4. Zoekmachinevriendelijkheid

  5. Hosting

  6. Back-ups

Het Kiezen van een Thema in WordPress

Bij het starten van de ontwikkeling van een WordPress website kom je in aanraking met thema’s. Een thema is in feite een sjabloon dat de basisfunctionaliteiten biedt om de lay-out van je website vorm te geven. Er zijn talloze thema’s beschikbaar, variërend van gratis tot betaalde opties, en zelfs op maat gemaakte thema’s, maar deze laatste categorie laten we buiten beschouwing in deze blog.

Vaak kiezen doe-het-zelvers voor gratis thema’s, gewoon op basis van de visuele aantrekkingskracht of het voorbeeld dat het thema biedt. Maar, is een gratis thema echt stabiel? Wordt het gekozen WordPress-thema veel gebruikt? Worden de thema-updates regelmatig bijgewerkt in lijn met WordPress-updates? Zijn er bekende problemen met de plugins die je van plan bent te gebruiken? Er zijn zoveel vragen om over na te denken voordat je een gratis thema selecteert.

Het feit dat een thema betaald is, betekent niet automatisch dat het beter is, maar betaalde thema’s hebben vaak de neiging om beter in lijn te liggen met WordPress, worden regelmatig onderhouden en blijven zich ontwikkelen. Er zijn geen harde garanties, maar er zijn wel meerdere factoren die bijdragen aan een positieve toekomst. Mijn advies is daarom: maak een weloverwogen keuze!

Ben je benieuwd welke betaalde mogelijkheden er zijn? Dan kun je het artikel “Beste WordPress thema’s” misschien eens lezen. Daar worden de beste WordPress thema’s uitgebreid behandeld.

Uitgebreid gebruik van Plugins in WordPress

Dit is een veelvoorkomend fenomeen in WordPress-websites: een overvloed aan geïnstalleerde plugins om gebreken in het thema te verhelpen. Het is ook belangrijk om te benadrukken dat dit advies geldt: gebruik alleen plugins die veel door anderen worden gebruikt en die regelmatig worden bijgewerkt. Je kunt dit controleren door naar de informatie over de plugin te kijken voordat je deze installeert. En als je besluit om een bepaalde plugin niet meer te gebruiken, verwijder deze dan direct uit je website. Houd ook in gedachten dat het installeren van steeds meer plugins je website groter maakt, wat vaak ten koste gaat van de snelheid.

Website onderhoud en beheer in WordPress

Net als alles in het leven heeft je WordPress-website zorg en aandacht nodig. Dit betekent periodiek onderhoud en beheer. Er zullen updates beschikbaar zijn voor het WordPress CMS, voor de plugins die je gebruikt, en zelfs je content zal waarschijnlijk regelmatig moeten worden bijgewerkt. Maar moet je deze updates klakkeloos uitvoeren, of zijn er dingen om over na te denken voordat je dat doet? Wie is verantwoordelijk voor het uitvoeren van deze updates en wat moet er gecontroleerd worden nadat een update is voltooid? Het is ook van belang om na te gaan of alle geïnstalleerde plugins nog goed samenwerken na een update, en wat te doen als er problemen ontstaan. Kun je een update ongedaan maken, en zo ja, hoe? Als je een WordPress-website hebt en deze ergens host, is het verstandig om te weten welke rol jouw hosting provider speelt bij het onderhoud en beheer van jouw website, en wat je zelf moet doen. Dit voorkomt onaangename verrassingen op een later moment.

Vindbaarheid en SEO voor je WordPress-website

Is het belangrijk dat je website goed gevonden wordt in zoekmachines zoals Google? Het WordPress CMS is van nature al redelijk zoekmachinevriendelijk, maar je moet er wel actief aan werken om goede resultaten te behalen. Een goede eerste stap is het installeren van de Yoast SEO-plugin, die in onze ogen essentieel is. Als het concept van SEO nieuw voor je is, kun je hier meer lezen over Wat is SEO?

Met de Yoast SEO-plugin kun je controleren of je content aansluit bij de door jou gekozen “zoekwoordcombinatie”, die je in de plugin invoert. Hoewel dit niet alles zegt, geeft het je wel een indicatie. Bovendien kun je met deze plugin zelf elementen invullen die in de zoekresultaten worden weergegeven, zoals de titel, URL en meta-beschrijving van je content. Er zijn zeker andere plugins beschikbaar die zich richten op het optimaliseren van deze elementen voor de vindbaarheid van je website, maar ons advies is om Yoast te gebruiken.

WordPress Hosting: Maak een Weloverwogen Keuze

Het hosten van je WordPress-website is een belangrijk aspect waar je goed over moet nadenken. Denk vooraf na over wat je precies nodig hebt op het gebied van opslagruimte, dataverkeer, technische specificaties, klantenondersteuning, onderhoud en assistentie. Worden deze zaken door je webontwikkelaar ingevuld? En wat gebeurt er nadat je website is opgeleverd? Wie staat er dan voor je klaar? Is het de hosting provider die je alleen wat serverruimte biedt?

Als je deze vragen vooraf stelt, kun je onaangename verrassingen in de toekomst voorkomen. WordPress-hosting wordt aangeboden in verschillende vormen, pakketten, door verschillende aanbieders en tegen uiteenlopende prijzen. Het lijkt misschien verleidelijk om voor slechts €1 per maand je website online te zetten, maar in de praktijk is het vaak ingewikkelder. Wie staat er klaar om je te helpen? Wat zijn de werkelijke kosten? En op welke manier zul je geholpen worden?

In het kort, overweeg welke hostingbehoeften je hebt, stem deze af met wat er wordt aangeboden, en maak dan een weloverwogen keuze.

Je kunt ook eens kijken naar het artikel “Beste website hosting”, hier worden de beste website hosting providers behandeld en vergemakkelijkt misschien het maken van je keuze.

Website Back-up

Een veelgestelde vraag die vaak op het internet opduikt, is: “Hoe maak je een back-up van je website?” Stel je voor: je hosting provider heeft een handleiding voor back-ups, maar om de een of andere reden vergeet je een back-up te maken. En nu is je website kapot… Je moet teruggaan naar de laatste back-up, maar die dateert van twee weken geleden! Alle wijzigingen die in de tussentijd zijn aangebracht, zijn verdwenen. Helaas gebeurt dit vaker dan je denkt.

Daarom is het een goed idee om je hosting provider te vragen of ze dagelijks automatische back-ups van je website maken.