Xento
Image default
Woningen

Wat betekent een huis vrij op naam kopen?

Wanneer je opzoek bent naar een huis heb je de term ‘vrij op naam kopen’ vast wel eens voorbij horen komen. Als je een huis koopt kun je nog wel eens voor verassingen komen te staan: je betaalt namelijk niet alleen de overeengekomen prijs, je betaalt ook voor de grond waar het huis op staat. Het vrij op naam kopen van een huis betekent dat je geen extra overdrachtskosten betaalt aan de verkopende partij. Dit gebeurt vaak bij nieuwbouwwoningen. Wanneer je een huis vrij op naam koopt bespaar je op de volgende kosten: de notaris die jou als eigenaar inschrijft bij het kadaster, de notariskosten voor een leveringsakte en de overdrachtsbelasting.

Verschil tussen kosten koper en huis vrij op naam

De term ‘kosten koper’ spreekt eigenlijk al redelijk voor zich. De bijkomende kosten zijn namelijk voor rekening van de koper. Dit is vaak het geval bij bestaande bouw. Bij nieuwbouw staan de huizen meestal altijd vrij op naam. Dit omdat je de eerste eigenaar bent, hiervoor hoef je dus niet de overdrachtsbelasting te betalen van 2%. Daarentegen dien je helaas wel de btw van 21% te betalen over je nieuwbouwwoning. Meestal is het bedrag, of het verschil in bedragen, verrekend in de koopprijs. In sommige gevallen worden bestaande woningen te koop gezet onder vrij op naam. Dit betekent dus dat niet de koper, maar de verkoper van het huis de kosten voor de overdracht en eventuele overdrachtsbelasting voor zijn rekening neemt. Gezien de enorme vraag op de huizenmarkt tegenwoordig, gebeurt dit vrijwel nooit meer.

Wat zijn bijkomende kosten?

Wanneer je afwijkt van het standaard bouwplan bij een nieuwbouwwoning, kunnen de kosten voor het extra werk worden meegerekend en kun je te maken krijgen met bouwrente. Daarbij kunnen de standaard kosten voor schilder- of stucwerk nog komen.

Gerelateerde artikelen

Huis verkopen doet u met Goos Makelaardij

Glas plaatsen bij een nieuwe woning

Laat u adviseren bij het afsluiten van een hypotheek in Breda