Xento
Image default
Woningen

10 tips voor de verkoop van uw woning

Bij het verkopen van een woning komt een hoop kijken. Het is belangrijk om de verkoop goed aan te pakken, alleen al omdat voor veel mensen de woning hun hele kapitaal is. Het is dan ook echt geen overbodige luxe om een makelaar in te huren. Een professional die weet waar die mee bezig is en jou ontzorgt. Dat is het geld al snel meer dan waard. Wat dacht je bijvoorbeeld van AMH Makelaars in Maastricht? Maar ook jijzelf kunt alvast iets doen. Hieronder tien tips die dat laten zien.

Neutraliseer

Smaak is persoonlijk. Nu is het fijn om je thuis te voelen zolang je nog in het huis woont dat in de verkoop staat, maar het is wel belangrijk om je dit te realiseren! Met name tijdens een open huis kan het een groot verschil maken voor zij die komen kijken. Sta potentiële kopers toe hun eigen fantasie en invulling te gebruiken door jouw ruimte zo neutraal mogelijk in te delen en te organiseren. Denk bijvoorbeeld aan geen overbodig meubilair, en aan hoe het huis uit heeft gezien toen je er zelf net kwam wonen en de belangrijkste zaken op de juiste plek stonden.

Ook het geluid

Als we het dan toch over neutraliseren hebben, zorg dat alle apparaten en dergelijken uitstaan. Voor jou kan de muziek die je leuk vindt aanvoelen als ‘’thuis’’, maar een eerste indruk is heel anders voor mensen. Achtergrondgeluid is storend. Wederom, geef mensen de ruimte voor hun eigen fantasie en invulling.

Zoeken en open dagen

Vergeet niet dat verkopen veel lijkt op aankopen. Zoals je blijft zoeken naar mogelijkheden om te kunnen gaan bezichtigen en zo snel mogelijk bij de leukste huizen bent, zo kun je ook op zoek blijven naar een kopende partij. Meld je onder andere aan voor de NVM Open Huizen Dag via je NVM makelaar, dan weet je wanneer je huis sowieso bezichtigd gaat worden.

 

 Schoonmaken

Deze zou het meest vanzelfsprekend moeten zijn, maar een schoon huis geeft (net zoals een opgeknapt huis) een veel betere indruk. Praktisch is het zo dat je de mensen die komen kijken moet verwelkomen als je meest geëerde bezoek. Misschien is het de koningin dan wel niet, het is uiteindelijk wel iemand die veel voor je kan betekenen.

Kijk naar de presentatie van bijvoorbeeld IKEA

Nette, opgevouwen handdoek bij de ingerichte badkamer van de IKEA. Die paar accessoires waardoor het niet meer helemaal aanvoelt alsof je in de winkel rondloopt, maar waardoor het een instapklare, verwelkomende woning is.

Opknappen

Voor een betere uitstraling en minder kans op wijzende, fluisterende kopers, is het goed als je zelf de kleine dingen opknapt die je kunt opknappen. Dus dat ene gaatje voor een schilderij dat een stukje uit een muur liet afbrokkelen, of versleten verf op een drempel, het kan samen toch veel schelen.

Second opinion

Twee paar ogen zien meer dan één, en twee neuzen ruiken trouwens ook meer. Vraag iemand voor zijn/haar ongezouten mening, vooral als er huisdieren aanwezig zijn. Soms ruik je zelf niet meer wat de staat van je huis is zoals anderen dat doen.

Licht

Over licht voor foto’s gesproken, licht tijdens de bezichtiging zelf is ook belangrijk! Laat op lichte dagen zoveel mogelijk naar binnen komen. Doe alle gordijnen open, en laat zien welke ruimte het huis op die manier te bieden heeft. Als het donker is, zorg dan eventueel voor extra neutrale sfeerverlichting naast lampen (zoals waxinelichtjes).

Goede foto’s

Een goede foto kan het eerste zijn dat mensen te zien krijgen. En het kan referentiemateriaal zijn als je huis wordt bekeken op donkere dagen. Laat zien waar het licht vandaan komt, en de ruimte die het huis te bieden heeft. Huur desnoods een professionele fotograaf in! Het relatief lage bedrag dat je hiervoor neerlegt kan zichzelf al snel terugbetalen.

 

Blijf bezig

Wil je je huis verkopen, zorg dan dat het huis, net zoals bij een verkoop, onder de aandacht blijft. Gebruik de social media voor je eigen netwerk, hou je ogen open voor opties, en voor je het weet is je huis misschien wel verkocht! Voor alle juridische rompslomp, en meer connecties en verkooptrucs, is het echter wel altijd handig om een makelaar te hebben. Deze makelaar hoeft niet altijd in de buurt te zitten. Soms kan het voordelig zijn wanneer je bijvoorbeeld je huis in Maastricht wilt verkopen een makelaar in Meerssen in te schakelen. Dit bespaart vaak veel geld.

https://www.amh-makelaars.nl/