Xento
Image default
Woning en Tuin

Tips voor het planten van bloembollen en bewaren van bloembollen

Veel mensen hebben bloembollen in hun tuin. De bloemen uit deze bollen bloeien prachtig mooi. Er zijn verschillende bloembollen die elk op hun eigen moment bloeien. Een waardevolle aanvulling op de tuin! Het is handig om bloembollen op de goede manier te planten. Daarom staan hieronder vijf tips:

 

De vijf tips voor het planten van bloembollen:

  1. Kijk goed op de verpakking wanneer de bollen geplant moeten worden, zodat ze ook echt op het goede moment in de grond gaan. Wanneer bloembollen op het juiste moment in de grond gaan, gaan ze ook groeien en bloeien op het juiste moment.

  2. Als er geplant wordt, is het handig dat de aarde goed los wordt gemaakt. De bloembollen kunnen zich in de losse aarde goed ontplooien. 

  3. Met alleen losse aarde is het planten nog niet klaar. Er dient een voldoende diep gat gegraven te worden. Op de verpakking staat aangegeven hoe diep en met hoeveel afstand de gaten dienen te worden gegraven.

  4. Het is belangrijk dat de bloembollen op de juiste manier in de grond worden geplaatst. De bollen moeten met de punt omhoog in het gat. Vanuit de punt gaat de bloem namelijk groeien. De bolle kant komt naar onderen te liggen. Daar ontstaan de wortels aan. Indien de bollen op de kop liggen, krijgt de bloem niet voldoende de kans om goed te groeien. Hij kan dan immers de weg naar boven niet vinden. 

  5. Het gegraven gat wordt vervolgens dicht gemaakt en de aarde dient zachtjes aangeduwt te worden. 

 

Bloembollen in de grond laten zitten?

Dat is hartstikke leuk, al die bloembollen in de grond. Eenmaal in de grond is men klaar toch? Nou, zo werkt het niet helemaal. De lentebloeiers, zoals de narcissen en krokusjes, kunnen wel in de grond blijven zitten. Deze bloembollen zijn winterhard. De zomerbloeiers zijn niet winterhard. In dit geval gaat het bijvoorbeeld om dahlia’s en gladiolen. Indien men langer van deze bloembollen wil genieten, dient men deze voor de vorstperiode weer uit de grond te halen en goed te bewaren. De tulp is ook een zeer bekende bloembol. Ook voor de tulpenbol is het beter dat deze niet blijft zitten. Het kan wel, maar de daaropvolgende jaren worden de bloemen steeds kleiner. Ook is de tulp gevoelig voor ziektes en daarnaast ook gevoelig voor vorst. Het is dus beter de tulp ook na de bloeiperiode, in ieder geval voor de vorstperiode, uit de grond te verwijderen.  

 

Bloembollen bewaren

Wanneer de bloemen uitgebloeid zijn, dient de uitgebloeide bloem van de steel geknipt te worden. Indien dit niet wordt gedaan, dan maakt de bloem zaad aan en dat is niet de bedoeling. De bedoeling is dat de bol zich concentreert op de opslag van reservevoedsel om te kunnen overleven. Wanneer de bladeren en de steel afgestorven zijn, kunnen de bloembollen uit de grond worden gehaald. De bloembollen kunnen het beste in een doos worden gelegd en het beste koel, droog, donker en vorstvrij bewaren. Indien dit bewaarproces zorgvuldig wordt gedaan, kan men heel lang genieten van dezelfde bloembollen zonder nieuwe te kopen. 

 

Indien men niet teveel drukte van de bloembollen wil, kan men het beste kiezen voor bollen die winterhard zijn en kunnen blijven zitten in de grond, of kiezen voor wat zomerbloemen en kan je japanse sierkers kopen. Wanneer iemand wel groene vingers heeft, loont het de moeite om voor meer gevarieerde bloembollen te kiezen en deze voor de vorstperiode te rooien en goed te bewaren voor het jaar erop. Op deze manier bloeien elk jaar de prachtigste bloemen in de tuin en kan er volop van worden genoten.


https://onlineplantenshop.nl/categorie/bomen/sierbomen/bolbomen/japansesierkers/