Xento
Image default
Verenigingen

Coaching is waardevol in verschillende velden

Een coach in het onderwijs, helpt iemand met het begeleiden van iemand op een bepaald vlak. Coaching in het onderwijs is een van de werkvelden waarbij kwalitatieve coaching  van waardevolle toevoeging kan zijn. Het is altijd afhankelijk of dat de coaching goed wordt gedaan door iemand. Maar in principe is coaching in dit veld van grote waarde. Wanneer iemand werkzaam is in het onderwijs, dan kent deze persoon misschien veel communicatie door de dag heen. Daardoor kan het een grote waarde hebben dat wanneer iemand bijvoorbeeld moeite heeft met communiceren dat hier een hulpvraag in zit en dat hier samen naar gekeken kan worden met behulp van een coach. Een ander voorbeeld, wanneer iemand op school zit, een opleiding doet kan het best zijn dat een student op een bepaald moment hulp kan gebruiken met een bepaalde vraagstuk dan kan hier ook zeker de begeleiding van een coach van grote waarde zijn.  

 

Wat is didactisch coachen?  

Coachen kan gedaan worden op verschillende manier. Er zijn meerdere manieren en technieken in de omgang, een van de vormen van coachen is didactisch Coachen. Dit is een vorm van coachen waarbij de persoon die de rol van de coach vervult op een manier coacht dat wordt gezien als doelbewust en door het geven van feedback. In het onderwijs zie je dit terug doordat de leraar of lerares op deze didactische manier de student in zijn of haar manier van denken uitdaagt of een stimulerende factor probeert te zijn. Dit heeft als voornaamste doel om de motivatie en het denken van de student op een vriendelijke manier te verhogen.  

De rode draad  

Hier wordt dus voornamelijk het coachen in het onderwijs als voorbeeld genoemd maar er zijn op verschillende velden, verschillende coachvormen nodig. Ook zie je coaches dezelfde technieken gebruiken in verschillende velden waarin deze mensen werkzaam zijn. Hierin zie je dat de coaching op sommige vlakken een rode draad heeft doorlopen. Wel blijft het altijd zo dat de persoon die coaching uitvoert, altijd dit zal doen op de manier dat deze persoon heeft geleerd van iemand of door ervaring. De manieren die gebruikt worden door middel van coaching kunnen zeer uiteenlopend zijn. Het is daarom belangrijk dat je altijd kijkt naar welke technieken en vormen van coachen bij jou persoonlijk passen wanneer je geïnteresseerd bent in het werk als coach. Er zijn dan ook verschillende cursussen en opleidingen die je kunt volgen om te gaan werken als coach.  

https://septemberonderwijs.nl/training-coachen-in-het-onderwijs/