Xento
Image default
Sport

Tips bij aankoop van creatine

Wanneer je creatine wilt kopen om je sportprestaties te verbeteren, zal het je opvallen dat er heel wat verschillende merken creatine bestaan. Bovendien zijn ze ook nog eens verkrijgbaar in verschillende vormen. Denk aan creatine poeder, creatinepillen, … In dit artikel geven we je tips waar op te letten bij aankoop van de beste creatine.

 

Soorten creatine

Er bestaan verschillende soorten creatine. Zo zijn er creatine poeder, creatinepillen en ook nog eens creatinetabletten. Creatine is verkrijgbaar in verschillende vormen die elk hun kwaliteit hebben.

Welke je kiest is eigenlijk niet van zo’n groot belang. De samenstelling is belangrijker. Kies dus gewoon voor een vorm van creatine die je het liefste neemt.

De verschillende creatine soorten zijn trouwens ook nog eens verkrijgbaar in diverse doseringen.

 

 

Creatinepoeder

De poedervorm is de meest populaire vorm. Dit poeder kun je gemakkelijk mixen in een shake met water of melk. Het is dus erg eenvoudig in de omgang.

Het enige nadeel is dat je er meer van moet neem om hetzelfde effect te bereiken als bij creatinepillen of creatinetabletten, wat weer tot gevolg kan hebben dat je eetlust vermindert omdat de eiwitshakes je een behoorlijk vol gevoel kunnen geven.

Als het dus je bedoeling is om te bulken, dan kun je misschien beter niét voor de poedervorm kiezen.

 

Dosering

Hoeveel creatine je neemt, hangt af van je doel. Voor een gemiddeld dieet (ongeveer 60% koolhydraten, 30% vetten en zout) is het aan te raden om dagelijks tussen de 400 en 1000 mg creatine per dag in te nemen.

Voor een bodybuilder dat aan het bulken is, mag je de hoeveelheid creatine gerust verhogen. Deze zal erop mogen vertrouwen dat creatine bijdraagt aan de spiermassa, waardoor het effect van een hogere hoeveelheid creatine is vergelijkbaar met die volledig natriumarm voeding en training.

 

Wat doet creatine?

Creatine zorgt voor een betere spieropbouw. Hierdoor worden de krachttraining resultaten beter en kan je sneller afvallen door creatine te drinken. Al kies je dan in principe beter voor afslankpillen.

Creatine is dus niet enkel populair bij mensen die spieren willen kweken maar ook bij mensen die willen afvallen door bijvoorbeeld afvallen op een loopband.

 

Bijwerkingen van creatine

Creatine kan bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken. Denk daarbij aan puistjes (creatine acne) maar ook een opgeblazen gevoel, problemen met de darmen, last van winderigheid…

Bijwerkingen zijn niet bij iedereen hetzelfde en kunnen afnemen naarmate je meer creatine binnengekregen. Het is daarom van belang om continu de aanbevolen hoeveelheid creatine te gebruiken zodat je lichaam zich kan aanpassen aan de verhoogde hoeveelheid eiwitten dat het binnen krijgt.

 

Voordelen van creatine

Er zijn verschillende voordelen van creatine:

  • Het verhoogt de spiermassa én het weerstandsvermogen. Iemand kan dus sneller en langer doorwerken al dan een persoon die geen creatine gebruikte;
  • Creatine zorgt voor meer calorieën wat ideaal is voor bodybuilders die bulken
  • Creatine kan het metabolisme versnellen en zo de vetverbranding verhogen.
  • Verder zorgt creatine ervoor dat er meer bloed in je spieren gestroomd wordt waardoor je sneller op een hogere hartslag bent; dit is ideaal voor mensen die willen werken aan hun conditie en uithoudingsvermogen en bijvoorbeeld hun conditie willen verbeteren met debeste hometrainer

 

Nadelen van creatine

Er zijn ook enkele nadelen aan creatine:

  • Het kan prijzig zijn, omdat het in veel gevallen wordt geïmporteerd vanuit China. Er zijn dan ook verschillende merken die minder duur zijn;
  • Het kan bijwerkingen opleveren zoals hoofdpijn, spierpijn en last van de darmen. Dit zijn bijwerkingen die meestal verdwijnen nadat je stopt met creatine.
  • Het kan ook ervoor zorgen dat het lichaam minder eiwitten opneemt uit de voeding omdat je lichaam gewoon is geworden om de eiwitten via de shakes binnen te krijgen.

Besluit: moet je creatine gebruiken

We kunnen besluiten dat creatine heel wat voordelen heeft maar ook nadelen met zich mee kan brengen. Daarom is het aan te raden om eerst goed naar de voordelen en nadelen van creatine op zoek te gaan voor je besluit of dit product wel iets voor jou is.

Of creatine een goed product is voor jou, is helemaal afhankelijk van je doelstellingen alsook hoe je reageert op creatine.

 

https://www.love4fitness.nl/beste-creatine/