Xento
Image default
Sport

5 tips voor het kiezen van de juiste golfballen

Als je een beginner bent zal je in veel gevallen nog voor de goedkope varianten gaan en zo ook bij de lakeballs aankomen. Dit zijn golfballen die eerder door andere in het water zijn geslagen en zijn opgevist door de golfvereniging. Deze golfballen zijn vaak nog wel goed te gebruiken, maar zijn natuurlijk niet van topkwaliteit. Dit is dan ook de reden dat deze ballen zeer goedkoop zijn om aan te schaffen. Nu ben je misschien wat serieuzer aan het spelen en wil je ook beter presteren. Dan zal je misschien al geïnvesteerd hebben in een mooie golftas met een goede set golfclubs, maar dan is het ook belangrijk om een niveautje omhoog te gaan met de golf ballen. De vraag die centraal staat in deze blog is: hoe kies ik voor de juiste golfballen?  

Welke hardheid kies je?

De hardheid van de golf ballen kan sterk verschillen. Hoe hard de golfbal aanvoelt ligt aan de golfbal zelf, maar ligt ook aan hoe hard de bal wordt geslagen. Gevorderde golfspelers kiezen namelijk voor wat hardere ballen, want over het algemeen slaan zij een bal een stuk harder met een hogere swingsnelheid. Een hardere bal geeft dan meer feedback bij de impact en is dus beter te controleren. Beginnende golfspelers kiezen vaak voor een wat zachtere golfbal, want deze golfballen presteren goed bij een wat minder harde swing.

De buiten laag van en golfbal

Een golfbal bestaat uit verschillende lagen. Zo heb je de buitenkant van de bal, ook wel genoemd de shell, heb je de binnenste lagen en heb je de kuiltjes aan de buitenkant. Er wordt gezegd dat de buitenkant van de bal het meeste invloed heeft op de prestaties van de bal. Zo wordt er aangegeven dat je het beste kan kiezen voor golfballen met een buiten laag van urethaan. Dit materiaal is zachter dan surlyn en wordt sterk aangeraden. Deze ballen zijn wel wat duurder.

Welke kleur kies je?

Deze vraag stel je misschien jezelf niet, want iedereen gaat er vanuit dat je gewoon de kleur wit kiest voor golfballen. Toch is het ook een mogelijkheid om andere kleuren te kiezen. De witte kleur van een golfbal is bij slechte weersomstandigheden moeilijk te zien tijdens de vlucht na de swing. Dit is dan ook de reden dat steeds meer mensen voor gele golfballen kiezen. Deze zijn makkelijker te zien op de golfbaan en kan je ook makkelijk terugvinden als je ze kwijt bent.

De prijs van de golfballen

Er zijn golfballen in verschillende soorten, merken en kwaliteit. Dit betekent ook dat de prijs van golfballen sterk kan verschillen. Over het algemeen koop je ook geen enkele golfbal, maar koop je een gehele set. Dit is ook beter, want dan heb je ook genoeg reserve ballen. Als je een nieuwe set golfballen gaat aanschaffen is het goed om rekening te houden met de eerdere genoemde punten, maar je zal natuurlijk ook moeten letten op de prijs. Bepaalde golfballen zijn erg duur en dat betekent niet dat deze ook van een betere kwaliteit zijn. Sommige golfballen zijn namelijk door het merk al een stuk duurder. Doe dus goed research en vraag ook aan andere golfspelers welke golfballen zij hebben gekocht en wat hun ervaring is.

Wissel niet te snel van golfballen!

Als je uiteindelijk golfballen hebt uitgekozen is het wel goed om niet te snel weer te wisselen. Vaak zal het even tijd kosten tot je gewend bent aan de nieuwe ballen en het steeds wisselen van ballen is niet bevorderlijk voor het niveau. Koop dus een set en geef het even de tijd.