Xento
Image default
Onderwijs

Hoeveel is mijn website waard en hoe verkoop ik hem?

Heb je je ooit afgevraagd hoeveel je website waard is en hoe je deze kunt verkopen? Zo ja, dan zal dit artikel de belangrijkste aspecten van het kopen en verkopen van websites behandelen vanuit mijn eigen persoonlijke ervaring.

Gewoon om een korte inleiding over hoe ik in deze business, het begon allemaal toen een van mijn websites explodeerde met het verkeer en begon het genereren van een paar duizend dollar per maand via Google AdSense. Na een tijdje realiseerde ik me dat er echt potentieel was, dus begon ik mijn bedrijf om websites te beheren, te maken en te verkopen.

Moet u uw website verkopen?

Als uw website geld oplevert, is het echt aan u om te bepalen of het het beste is om hem te houden of te proberen geld te verdienen en hem te verkopen. Zodra u uw website verkoopt, genereert u geen inkomsten meer. U ruilt dus in wezen een inkomstengenererend activum in voor een forfaitair bedrag in contanten.

Als u uw website echter houdt, weet u niet of deze in de toekomst meer of minder inkomsten zal genereren. Beide beslissingen houden dus een aanzienlijk risico in.

zakelijke website
Leer hoe u de waarde van uw website kunt bepalen en de beste bronnen om potentiële kopers te vinden. 
Hoeveel is uw website waard?
Het eerste wat u zich waarschijnlijk afvraagt, is hoeveel uw website echt waard is. Hoewel dit lastig te bepalen kan zijn, gaat het meestal niet om een exacte waarde maar eerder om een bandbreedte. Hoewel we allemaal denken dat de waarde van onze eigen websites gebaseerd is op hun potentieel, is dat niet waar in de echte wereld.

Website makelaars (waar ik later in dit artikel meer over zal vertellen) schatten de waarde van een website zelden in op basis van het potentieel. De belangrijkste factoren zijn de inkomsten en het verkeer dat het genereert.

Afhankelijk van het type website, is een goede algemene vuistregel 24-36x de maandelijkse inkomsten. Dus als uw website $ 1.000 per maand maakt, zou een goed bereik voor de waarde ervan $ 24.000 tot $ 36.000 zijn.

Nu vraag je je misschien af waarom zo’n groot bereik in waardering. De reden hiervoor hangt grotendeels af van het type website. Op abonnementen gebaseerde websites, of het nu gaat om software-as-a-service (SaaS) aanbiedingen of alle terugkerende lidmaatschapsgebaseerde bedrijfsmodellen, hebben de neiging om hogere waarderingen op te halen vanwege hun terugkerende betalingen.

In tegenstelling hiermee hebben affiliate en content-gebaseerde websites, die grotendeels afhankelijk zijn van organisch verkeer van zoekmachines en sociale media, de neiging om voor lagere waarderingen te gaan.

Er zijn verschillende andere zaken die een rol spelen bij de waardering van een website, zoals de leeftijd van de website, de trend van de inkomsten, de trend van het verkeer, de bronnen van het verkeer, enzovoort.

Hoe kunt u uw website verkopen?

Ook al kun je overal op zoek gaan naar potentiële investeerders en website kopers, de veiligste manier om je website te verkopen is via een website makelaar. De drie website makelaars die ik heb gebruikt zijn FE International, Empire Flippers, en Flippa.

Het grootste verschil tussen deze drie makelaars is de ernst en de grootte van de website. Als uw website is de moeite waard onder de $ 10.000, zou Flippa een goede marktplaats om het te verkopen op. Voor websites met een waarde van meer dan 10.000 euro en minder dan 100.000 euro wordt Empire Flippers de beste optie. En voor de grote autoriteit websites die meer waard zijn dan $ 100.000, FE International is de meest voor de hand liggende keuze om te gaan met.

FE International
De meest gerenommeerde website makelaar is FE International. We hebben een website van 6 cijfers verkocht via dit bedrijf en de ervaring kon niet beter zijn geweest. Zij behandelen alle juridische documentatie, marketing van uw website verkoop, en vergemakkelijken alle interactie met potentiële kopers.

Hoewel hun commissies variëren, zijn ze meestal rond de 15% voor grote websites. Maar het beste deel is dat u meestal niets vooraf hoeft te betalen om uw website op hun marktplaats te plaatsen.

Empire Flippers
Empire Flippers is vergelijkbaar met FE International in die zin dat het bedrijf veel van de zaken beheert, dus het is erg hands-off voor de verkoper. Ik vond echter dat het proces niet zo soepel of grondig was als FE International.

Empire Flippers rekent ook een upfront listing fee van 300 euro voor nieuwe verkopers en 100 euro voor terugkerende verkopers. U kunt verwachten dat u ongeveer 15-20% commissie betaalt als uw website wordt verkocht.

Flippa
Flippa is de enige marktplaats in deze lijst die meer een veiling is dan een directe verkoop. U kunt proberen uw website te verkopen voor elk bedrag dat u wilt, maar er is geen garantie dat het zal verkopen. Het bedrijf geeft u ook niet echt advies over wat dan ook, zoals FE International en Empire Flippers dat doen.

Zoals u zich waarschijnlijk kunt voorstellen, aangezien Flippa zo’n vrij-voor-alles marktplaats is, vergelijkbaar met eBay, is er een groter risico van oplichting. De websites die te koop worden aangeboden zijn niet echt doorgelicht en alle due diligence is voor rekening van de koper. Daarom stel ik voor Flippa alleen te gebruiken als uw website minder dan 10.000 euro waard is.