Xento
Image default
Onderwijs

Veelgevraagde vaardigheid: projectmanagement

Is een cursus projectmanagement iets voor mij?

Benieuwd wat je leert tijdens een cursus projectmanagement? Projectmanagement is een uniek carrièregebied dat veel vaardigheden omvat. Deze zijn gemakkelijk over te dragen naar diverse goedbetaalde specialismen. In dit artikel lees je alles wat je wilt weten als je een projectmanagementopleiding overweegt.

Met een cursus projectmanagement leer je hoe je bepaalde processen, vaardigheden en technieken toepast op projectactiviteiten om zowel te voldoen aan de doelstellingen als de randvoorwaarden.

Wat is projectmanagement?

Iedereen werkt (gemerkt of ongemerkt) elke dag aan verschillende projecten, op het werk en thuis. Een voorbeeld van een project op het werk is bijdragen aan het creëren van een deliverable (zoals een rapport, een website, een tool of product, of zelfs een gebouw). Thuis maak je misschien een maaltijd, plan je een vakantie, of werk je aan upgrades van je huis. Dit zijn allemaal projecten met een begin- en einddatum, een doel, een bepaalde omvang en middelen. En ze vereisen allemaal een zekere mate van management.

Projectmanagement is het toepassen van processen, methoden, vaardigheden, kennis en ervaring om specifieke doelstellingen te bereiken volgens de projectaanvaardingscriteria binnen overeengekomen parameters. Middels projectmanagement dienen eindproducten binnen een bepaalde tijdspanne en binnen een bepaald budget te worden opgeleverd.

Een belangrijke factor die projectmanagement onderscheidt van gewoon “management” is dat het altijd dit eindresultaat en deze eindige tijdspanne heeft. Management is daarentegen namelijk een doorlopend proces. Een projectmanager heeft daarom een breed palet aan vaardigheden nodig, zoals technische vaardigheden, maar ook vaardigheden op het gebied van people management en zakelijk inzicht.

Wat doet een projectmanager?

Ideale projectmanagers zijn deskundig en in staat om een verscheidenheid aan taken binnen een organisatie uit te voeren, zoals het beheren van personeel en middelen, het creëren en bewaken van budgetten, het coördineren en begrijpen van de technologische behoeften van elke opdracht, en het aanhouden van de juiste tijdlijn. Projectmanagers zijn werkzaam in vele sectoren, waaronder de bouw, de gezondheidszorg, de detailhandel, engineering en technologie. 

Of ze nu in de bouw, bij adviesbureaus, in marketing- of HR-teams, bij softwareontwikkelaars of als evenementenplanners werken, projectmanagers zijn de mannen en vrouwen in de frontlinie van projecten. Zij beschermen hun teams, klanten en projecten tegen miscommunicatie, gemiste deadlines, scope creep en alle andere mislukkingen. Ze dragen zorg voor het welzijn van de mensen die bij hun projecten betrokken zijn en nemen strategische beslissingen die de doelstellingen van hun projecten ondersteunen. 

Wat zijn de voordelen van projectmanagement?

Sommige mensen zien de voordelen van projectmanagers in teams, en andere niet. Dat is niet erg, want je hebt niet altijd een projectmanager (PM) nodig. Je hebt echter wel altijd iemand nodig die PM-taken afhandelt. De voordelen van projectmanagement zijn namelijk legio. Als jij degene wilt zijn die deze taken kan afhandelen, kun je dat leren door het volgen van een projectmanagement cursus. Dit zijn enkele voorbeelden van voordelen die je hierdoor kunt ervaren: 

  • Efficiëntere teams

Een projectmanager zorgt ervoor dat het werk op tijd en op het juiste moment gedaan wordt. Hij of zij zorgt er ook voor de processen binnen het team vlot verlopen. Dit maakt teams efficiënter, omdat ze zich volledig kunnen concentreren op het produceren van de beoogde output of het eindresultaat.

  • Gelukkige medewerkers

Iedereen loopt met een glimlach op het gezicht weg van projecten die op tijd en binnen budget zijn afgerond. En zowel klanten als medewerkers worden gelukkiger van effectieve communicatie. Een projectmanager maakt dit alles mogelijk. 

  • Betere projectorganisatie

Projectmanagers besteden aandacht aan hoe, wanneer en waarom iets moet gebeuren. Goede PM’s gebruiken daarbij hulpmiddelen als projectplannen en RACI-matrices en zorgen voor voldoende tijd om werk te organiseren en de juiste tools te gebruiken.

  • Groei en ontwikkeling in het team

Dankzij projectmanagement krijgen teams de kans om beter samen te werken en te groeien door nieuwe benaderingen voor hun deliverables uit te proberen. Een projectmanager in een team biedt elke andere teamgenoot de ruimte om zich op zijn of haar eigen vak te concentreren.

Andere voordelen van projectmanagement, zijn onder meer transparantie over het budget en de tijdlijn van elk project, verantwoording voor taken, meer flexibiliteit, verhoogde kwaliteit, enzovoort. Zoals je ziet, beïnvloedt een projectmanager niet alleen de bottom line, maar ook de mensen en het proces.

Welke soorten cursussen projectmanagement zijn er?

Er is veel keuze als je een cursus projectmanagement wilt volgen. Van korte twee- en driedaagse programma’s – zowel op locatie als in de vorm van e-learningprogramma’s – tot aan uitgebreide masteropleidingen aan de universiteit. 

Werk je in een specifieke sector of op een bepaalde afdeling, dan kun je ook een cursus overwegen die zich uitsluitend daarop richt. Indien je op de afdeling loonadministratie werkt en je projectmanagement-skills op het gebied van salarisadministratie wilt verbeteren, kun je ook een pdl-opleiding overwegen. 

Vanwege de toenemende behoefte aan projectmanagers bieden veel hogescholen en universiteiten bachelor- en masteropleidingen in projectmanagement aan. Daarnaast worden er bovendien diverse online masters in projectmanagement aangeboden voor werkende professionals. Deze online masters kunnen worden afgerond in een tot twee jaar, afhankelijk van het programma en de cursussen in het curriculum. 

De bovengenoemde projectmanagementopleidingen zijn over het algemeen ontworpen om je vaardigheden te verbeteren op het gebied van communicatie, risicobeheer, leiderschap, budgettering voor projectmanagers, onderhandelingen, technologie, en rapportage. 

Accreditatie en het PMP-examen

Als je al een bachelor- of masterdiploma op zak hebt en 4.500 uur aantoonbare werkervaring hebt op het gebied van projectmanagement, kan je ook het Project Management Professional (PMP) examen afleggen. Met meer dan 774.000 PMP-gecrediteerde projectmanagers wereldwijd, krijgen professionals met deze zakelijke accreditatie wereldwijde erkenning van hun projectmanagement-vaardigheden. 

Trends in projectmanagement

Op Springest.nl staan meer dan 320 cursussen projectmanagement van meer 122 opleiders. Er zijn meer dan 500 deelnemers die al eerder een projectmanagement cursus hebben gevolgd. De meeste cursussen vinden plaats in Amsterdam, Utrecht en Den Haag.

 cursus projectmanagement trends

Wat kan ik verdienen met een projectmanagement-diploma?

Voor een positie als projectmanager vereisen veel bedrijven minimaal een bachelordiploma of een PMP-certificaat om in aanmerking te komen, zelfs voor functies op instapniveau. Volgens Payscale.com kun je als je aan die basisvereisten voor projectmanagementfuncties voldoet en nul tot vijf jaar ervaring hebt, een gemiddeld startsalaris van 60.000 euro per jaar verwachten. Mid-level compensatie voor professionals met vijf tot tien jaar ervaring is 75.000 euro per jaar, en wie 20 jaar in het vakgebied werkt kan tot 91.000 euro per jaar verdienen. Deze salarissen zijn niet gebaseerd op een specifiek niveau van opleiding of certificering, maar eerder op de functie zelf.  Projectmanagement is echter een zeer competitief vakgebied waarbinnen elke extra stap die je zet om je leiderschaps-, communicatie- of organisatievaardigheden te verbeteren, zal worden erkend en beloond.

https://www.springest.nl/kwaliteit-projectmanagement/projectmanagement

Gerelateerde artikelen

Workshops en opleidingen waar je baat bij hebt

Vergelijk En Boek Alle Opleidingen, Trainingen En Cursussen

Werk en opleidingen loopt in elkaar over