Xento
Image default
Internet

Bereikbaar en online blijven op vakantie

De vakantie komt er weer aan. Voor sommige mensen is de vakantie bij uitstek een periode om even bewust offline te zijn. Maar de meeste mensen zijn ook op hun vakantieadres graag bereikbaar en online.

Voor het delen van vakantiefoto’s via Whatsapp, Facebook en Instagram is het fijn als je ook op de camping of in een buitenlandse stad een goede internetconnectie hebt. Maar ook voor het plannen van trips, zoeken naar highlights en het checken van vertrektijden is internet op je mobiel een uitkomst.

Mobiel bereikbaar in Nederland en de EU

In Nederland en sinds 2017 in de hele EU kun je je belminuten en databundel gebruiken zonder extra kosten. Maar toch is het verstandig om je verbruik in de gaten te houden, want als je minuten of MB’s op zijn, dan betaal je per minuut of MB doorgaans een hoog tarief. En omdat je tijdens je vakantie geen gebruik maakt van je thuis WiFi kan je bundel wel eens veel sneller opraken dan wanneer je gewoon thuis bent.

En welke landen vallen er nu precies onder de EU roaming regels? Zwitserland is bijvoorbeeld geen EU lid, maar veel providers hanteren voor dit land wel gratis EU roaming. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Noorwegen en Turkije. Maar het verschilt per provider of je in deze landen voor roaming betaalt of niet.

Handig om dit dus voor vertrek te checken. Graag verwijzen wij je hiervoor ook naar het artikel tips en advies voor bellen en internetten op vakantie.

Mobiel bereikbaar in buiten de EU

Bellen en internet buiten de EU is een ander verhaal en kan, als je niet oplet, behoorlijk in de kosten lopen. Providers rekenen in niet-EU landen namelijk wel internationale roamingtarieven, waarbij 5 of 10 euro per MB geen uitzondering is. Als je beseft dat één foto versturen via Whatsapp gemiddeld al 2 á 3 MB aan data kost, dan begrijp je dat de rekening die je na de vakantie van je provider krijgt een onaangename verrassing kan zijn.

Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden om ook in landen buiten de EU gratis of goedkoop te bellen en te internetten. Wij verwijzen je hiervoor graag naar deze blog over online zijn en bereik in het buitenland.

Alvast een fijne vakantie gewenst, online of offline!