Xento
Image default
Industrie

Hoe ontstaan microplastics en waar tref je ze allemaal in aan?

Er wordt steeds meer gepraat over het bestaan van microplastics. Dit komt omdat de mensen zich er steeds bewuster van worden hoe moeilijk het wel niet is om plastic volledig te laten afbreken. Helemaal verdwijnen doet plastic dan ook niet of nauwelijks. Wat wel gebeurt is dat het plastic steeds kleiner wordt. Het breekt als het ware af in steeds kleiner wordende stukjes tot er uiteindelijk sprake is van microplastics. Dit is het plastic dat niet langer met het blote oog zichtbaar is, maar zich wel nog steeds in onze natuur bevindt. Wil jij ook graag ontdekken wat microplastics nu precies zijn, hoe ze ontstaan en waar je ze allemaal in terug kan vinden? Verdiep je dan vooral in de onderstaande informatie!

Het ontstaan van microplastics 

Laat ons eerst behandelen hoe microplastics nu precies ontstaan. Dit gebeurt op verschillende manieren. Allereerst is er natuurlijk het zwerfplastic dat in onze natuur terecht komt. Voor dit plastic geldt dat het, onder meer door invloed van het UV-licht, steeds kleiner en kleiner wordt. Het afbreken in steeds kleiner wordende stukken plastic blijft aanhouden tot op het ogenblik dat ze helemaal niet meer met het blote oog waarneembaar is. Vanaf dat ogenblik is er sprake van microplastics. Onder een microscoop blijven deze wel nog zichtbaar tot het moment dat er sprake is van nanoplastics. Deze laatste zijn zo klein dat ze zelfs onder een microscoop niet meer zichtbaar zijn. Ook in dit geval blijven ze uiteraard wel nog steeds gewoon aanwezig in de natuur.

Bovenstaande is niet de enige manier waarop microplastics ontstaan. Daarnaast zijn ze bijvoorbeeld ook het gevolg van het wassen van synthetische kleding. Bovendien zijn ook onze autobanden niet onbelangrijke veroorzakers van microplastics. Wist je bovendien dat er ook door verschillende producenten moedwillig van deze zeer kleine stukjes plastic aan hun producten wordt toegevoegd? Dit is in het bijzonder populair bij bijvoorbeeld scrubs. Inmiddels hebben heel wat producenten ondertussen wel reeds besloten op zoek te gaan naar alternatieven. 

Hoe komen we zelf in aanraking met microplastics? 

Voor heel wat mensen geldt dat ze aanvankelijk vrij gerust zijn over de aanwezigheid van microplastics. Dit voornamelijk omdat heel wat van deze mensen denken er nooit echt in aanraking te zullen mee komen. Toch is dat niet helemaal juist. Zonder dat we het goed en wel beseffen is het dan ook zo dat we zo goed als dagelijks worden geconfronteerd met deze super kleine plasticdeeltjes. Hoe dan precies? Onder meer door middel van:

  1. Verschillende cosmeticaproducten die worden gebruikt;

  2. In bepaalde kledingstukken zoals bijvoorbeeld een fleece trui;

  3. In de plastic flessen waar je favoriete (fris)dranken zich in bevinden;

  4. Zelfs in een portie lekkere mosselen; 

De aanwezigheid van microplastics lijkt tegenwoordig dan ook in die mate wijdverspreid te zijn dat er zo goed als geen ontkomen meer aan is.

 

Gerelateerde artikelen

Overzicht voor KLIC in een app

Vakkundige dienstverlening van offerte tot en met ingebruikname bij aanschaf van uw thermokoppel

Van metaal walsen tot metaal lassen: bij dit bedrijf kan het allemaal