Xento
Image default
Hobby en vrije tijd

Het smeden van de welbekende bladhaak, alles in stappen duidelijk uitgelegd!

Een van mijn doelen bij het schrijven van deze artikelen is het creëren van een bibliotheek met stapsgewijze handleidingen voor de projecten waaraan ik heb gewerkt in mijn eigen persoonlijke smederij met smeedoven. Een soort “activiteitenboek” voor diegenen die op zoek zijn naar iets nieuws om in hun werkplaats te maken, of zelfs iemand die zich gewoon afvraagt ​​”hoe deed hij dat?”. Ik ben gezegend door andere smeden die hun eigen gidsen posten en ik dacht dat het nu tijd is om iets terug te geven. Dus welkom bij mijn eerste inzending voor deze gloednieuwe bibliotheek: Forging a Leaf Hook – een stapsgewijze handleiding.

Dus je hebt de bladhaak gezien die ik op mijn website heb geplaatst en dacht dat je het eens wilde proberen. Nou, voel je vrij! Het is een leuke en leerzame manier om nieuwe vaardigheden op te doen en iets anders toe te voegen aan je repertoire van projecten. De bladhaak is een zeer eenvoudig ontwerp en vereist geen echt geavanceerde smidstechnieken. Daarom heb ik dit project als “gemakkelijk” geclassificeerd.

Ik zal het proces van het smeden van dit item in een reeks stappen uiteenzetten om het eenvoudig te maken om mee te volgen in je eigen smidse.

Stap 1: knip de lengte die je nodig hebt

Snijd een stuk van 3/8 inch rond staal op lengte (ongeveer 12 inch lang) met behulp van een rood-oranje hitte en snijd af met uw hot cut hardy tool.

Tip van de smid: er zijn verschillende manieren waarop u uw staal kunt markeren wanneer u meet voor een snede. Een methode is om uw stalen liniaal op het oppervlak van uw aambeeld te plaatsen, uitgelijnd met de achterkant en de gewenste lengte van het staal te meten. Vervolgens kunt u met behulp van de scherpe rand van de achterkant van uw aambeeld uw gewenste meting licht markeren door het staal met een hamer tegen die rand te slaan. Het maakt een zichtbare deuk die je gemakkelijk zou moeten kunnen vinden, zelfs na verwarming tot een oranje hitte. Een andere methode voor het markeren is het gebruik van “Soap Stone”. Het is een steen die van nature zacht is, een duidelijk zichtbare witte vlek (bijna als krijt) achterlaat op een stalen oppervlak en is zeer hittebestendig. Deze markering blijft goed zichtbaar, zelfs na het verdragen van hoge temperaturen in het smeedvuur.

Stap 2: smeed een scherpe punt

Neem een ​​goede oranje hitte aan het ene uiteinde van uw staal en smeed vervolgens de punt naar een ondiep punt. Gebruik de uiterste rand van de voorkant van uw aambeeld, houd het staal onder een hoek van ongeveer 45 graden en gebruik lichte hamerslagen om de punt van uw staal op een punt te brengen. Roteer het staal met kwartslag heen en weer met gelijkmatige hamerslagen om het staal op een ondiep scherp punt te brengen. Dit wordt het bladeinde van de haak.

Stap 3: maak een “schouder”

Nu zullen we dat puntige uiteinde naar een andere oranje hitte brengen en een “schouder” ongeveer 1 inch vanaf de punt creëren. Om dit te doen, meet (of kijk het gewoon) 1 cm terug vanaf de punt die u hebt gesmeed en plaats die plek in een hoek van 45 graden op de verre scherpe rand van uw aambeeld. Sla met middelhoge slagen op het staal met de hamerzijde half op en half van het aambeeld. Dit smeedt een richel of “schouder” in het staal. Draai het staal een kwartslag en ga door met smeden. Het idee is om een ​​sectie met een veel smallere diameter te maken die de “stengel” sectie van het blad wordt, leidend naar de wijnstok.

Tip van de smid: probeer snel te werken, zodat je niet te veel hitte neemt. Meer warmte nemen verhoogt de schaal die ontstaat waardoor je massa verliest. Elke hitte verhoogt ook de kans dat je het blad aan dit delicate uiteinde kunt verbranden terwijl je dat staal blijft verdunnen. Als je vonken uit je staal ziet springen, begin je je staal te verbranden. Probeer verwarming tot het punt van vonken te voorkomen.

Stap 4: het trekken van de stengel

Neem nog een oranjegele warmte langs een stuk van ongeveer 2 inch (net achter het blad waar je de stengel bent gaan vormen) en breng het stuk terug naar de voorkant van het aambeeld. Laat het onafgemaakte bladgedeelte aan de achterkant van je aambeeld hangen, zodat je het niet beschadigt, begin met het uittrekken van het stengelgedeelte. Maak een gelijkmatige tapsheid van ongeveer 2 tot 2 1/2 inch lang met overlappende hamerslagen, beginnend bij het achterste gedeelte van de hitte en werkend naar de stengel. Maak kwartierrotaties om de steel gelijkmatig over de gehele lengte uit te trekken.

Stap 5: Stengel terugbrengen naar de ronde

Inmiddels heb je waarschijnlijk gemerkt dat terwijl je deze stengel smeedt, je je ronde voorraad vierkant maakt. Je zult zien dat smeden veel dingen doen die ronde dingen vierkant maken en vierkante dingen rond maken. Het is gewoon een normaal onderdeel van het smeden van staal. Nu je je stengel hebt uitgetrokken tot de gewenste tapsheid en lengte, wil je die vierkante stengel terugbrengen naar zijn oorspronkelijke ronde vorm. Doe dit door de hoeken erin te slaan. Nadat je de lengte van de steel op een rood / oranje vuur hebt gebracht, houd je het staal zo dat een van de vierkante randen recht omhoog wijst en sla je met lichte overlappende hamerslagen de hoeken plat zodat je creëren een achthoek. Doe dat ook op de kwartslagrand.

Tip van de smid: onthoud dat alles wat je doet met de hamer op de bovenkant van het staal, het aambeeld doet met dezelfde kracht als de onderkant van het staal. Daarom gebruik je alleen kwartrondes om het vierkante staal weer rond te maken. Terwijl je de hoek aan de bovenkant van het vierkant plat maakt, maakt het aambeeld de rand aan de onderkant plat.

Als je de achthoekige vorm hebt, ga je weer terug en sla je de hoeken van de achthoek en tik je zachtjes op de randen die blijven bestaan. Je zou dit allemaal in één keer moeten kunnen doen. Terwijl het staal afkoelt, beweegt het niet zo veel onder je hamerslagen, en dit is het ideale moment om het oppervlak met je hamer te verfijnen. Je zou de meeste klonten moeten kunnen verwijderen zonder het staal drastisch te verplaatsen, omdat het een beetje is afgekoeld.

Stap 6: Zorg voor een plat blad

Dit is waar het plezier begint! Maak je klaar om de magie te zien gebeuren terwijl het blad zijn definitieve vorm krijgt vlak voor je ogen. Neem een ​​goede gele hitte op het bladgedeelte van uw staal. Pas op dat u de punt niet verbrandt. Leg het bladgedeelte plat op je aambeeld en gebruik een middelhoge / krachtige slag met een hamer op het bladgedeelte en kijk hoe het begint uit te vlammen. Pas je hamerslagen aan, waarbij je de ene of de andere kant raakt om de bladranden zo gelijk mogelijk naar buiten te laten lopen. Gebruik sterkere slagen aan de basis van het blad in de buurt van de stengel en zeer licht blaast op in de buurt van de puntige punt van het blad. Je wilt dat punt behouden en te hard slaan kan de scherpte eruit halen.

Stap 7: voeg details toe

Er zijn verschillende manieren waarop dit kan worden gedaan, maar de manier waarop ik het doe is vrij eenvoudig en geeft een elegante uitstraling aan het detail van het blad. Met behulp van een brede beitel met een vrij afgestompte punt, kunt u mooie gladde lijnen in het oppervlak van het blad slaan. Begin met het maken van de “rug” van het blad. Begin bij het puntje en plaats uw beitel zo dat deze een lijn in het midden van het blad vormt. Sla hard en slechts één keer. Verplaats de beitel een beetje terug om de lijn in het midden van het blad voort te zetten. Zorg ervoor dat uw beitel in de groef van uw laatste markering zit, zodat u een enkele vloeiende lijn creëert. Zodra je een lijn in het midden hebt gemaakt, begin je de hoekige aderen te maken. Ik maak meestal 3 aderen aan elke kant van het blad, maar die beslissing is helemaal aan jou. Maak de aderen in een hoek van ongeveer 45 graden met de middellijn die je hebt gemaakt. Dit is waar de kunst van pas komt, dus veel plezier met het maken van je eigen look!

Tip van Blacksmith: Je hebt je misschien gerealiseerd tijdens het lezen van stap 7 dat deze stap misschien heel moeilijk te doen is met slechts twee handen. Je hebt echt een derde hand nodig; één om het stuk vast te houden, één om de beitel vast te houden en één om de hamer te gebruiken. Dus, een truc die ik voor mezelf heb gemaakt, is om een ​​zwaar gewicht (in mijn geval een paar loden schijven) te nemen en aan een ketting te bevestigen. Ik heb het uiteinde van de ketting aan mijn aambeeldstandaard bevestigd, en wanneer ik een extra hand nodig heb om iets vast te houden terwijl ik beitel of een pons gebruik, gooi ik die zware ketting over het aambeeld en laat ik het werk ingedrukt houden terwijl Ik maak mijn andere handen vrij om het gereedschap te gebruiken. Er zijn ook “hold-down” tools die je zelf kunt smeden en die ook uitstekend werk leveren.

Stap 8: een vlechtenstructuur creëren 

Nu komen we bij het gedeelte waar een bankschroef en een buiggereedschap van pas kunnen komen. Ik maakte een buiggereedschap door wat hoekijzer te nemen en een paar paar gaten in één kant van het hoekijzer te boren (een paar redelijk dicht bij elkaar, het andere paar een beetje verder uit elkaar voor het maken van buigingen van verschillende grootte). Ik heb een paar gladde bouten in die gaten bevestigd en wanneer ze in de bankschroef zijn geklemd, is dit een goed hulpmiddel om heet staal rond te buigen. Neem dus je stuk waar je aan werkt en verwarm een ​​deel van de stengel een paar centimeter van het blad. Maak met behulp van uw buiggereedschap een bocht van ongeveer 180 graden.

Doe dit opnieuw door de volgende sectie ongeveer 180 graden terug te buigen en vervolgens de volgende sectie opnieuw te verwarmen en terug te buigen. Je moet eindigen met een ronde vorm aan de wijnstok. Dit deel staat allemaal open voor welke artistieke inspiratie je ook hebt. Probeer het wijnstokgedeelte van de haak esthetisch en geometrisch uitgebalanceerd te maken. Om de bochten af ​​te maken, neem een ​​laatste keer warmte en buig het laatste gedeelte ongeveer 90 graden vanaf de laatste bocht om het verticale gedeelte te maken dat we in de haak zullen veranderen.

Stap 9: trek de haak uit

Nu zullen we een proces doorlopen dat erg lijkt op Stap 2 in deze handleiding. Smeed een punt naar het haakuiteinde en trek het eruit. Het is niet nodig om hier een schouder te maken, we trekken gewoon een rechte taps toelopende helemaal tot het einde van de haak. Zodra je een mooie gelijkmatige versmalling hebt getekend en tevreden bent met hoe het eruit ziet, neem je dat vierkant en maak je het rond zoals je deed in stap 5.

Stap 10: smeed de haak en krul

Nu komen we bij het functionele gedeelte van dit project. Neem een ​​oranje hitte op het uiterste puntje van het haakgedeelte van uw stuk en buig de punt met behulp van de uiterste rand van uw aambeeld over de rand van het aambeeld en zorg ervoor dat u buigt naar de “achterkant” van het stuk. Roteer het stuk in je hand en begin te smeden die terug buigen op zichzelf waardoor een kleine krul ontstaat. 

Dit is zowel decoratief als functioneel, want het ziet er geweldig uit aan het uiteinde van de haak, maar voorkomt ook dat iemand zich bezeert aan de scherpe punt van de taper die je hebt gesmeed. Zodra je een kleine kleine lus hebt gemaakt, neem je nog een oranje hitte en blus je alleen de kleine krul die je hebt gesmeed. Dit voorkomt dat de hamer de krulvorm te veel verstoort. Nu, met de krul naar boven, smeed je een bocht op de hoorn van je aambeeld en maak je de keel van de haak.

https://123smeden.nl/