Xento
Image default
Gezondheid

Wat is het beste matras wanneer je rugklachten hebt?

We staan er niet altijd bij stil, maar je matras kan een belangrijke rol spelen bij de rugklachten die je hebt. Rugklachten ontstaan vaak nadat je een verkeerde houding hebt aangenomen. Wanneer je jezelf bedenkt dat je gemiddeld acht uur in slaaphouding doorbrengt, is het eigenlijk meteen duidelijk waarom een matras zo belangrijk is. 

 

Op het moment dat jouw matras niet de juiste ondersteuning aan jouw rug geeft, worden met name de zogenaamde tussenwervelschijven zwaar belast en sta je met pijn op. Je kunt dus zeggen dat een goede ondersteuning van je rug door middel van een goed matras en een goed kussen cruciaal is. Met het ondersteunen van je nek zou je al kunnen beginnen met het slapen op een latex kussen van unamatras.nl

Zacht matras

Een zacht matras kan ervoor zorgen dat je je bekken kantelt, waardoor het risico op ‘doorhangen’ bestaat. Dit is vooral voor mensen die op hun zij slapen een grote belasting voor de onderrug. Wanneer jij een zijslaper bent,  is het dus aan te raden om niet op een te zacht matras te slapen. 

Hard matras

Wanneer je op een te hard matras ligt, krijgen jouw schouders te weinig ruimte om voldoende in het matras weg te zakken. Daardoor worden met name de nekwervels en de schouders heel erg zwaar belast. Je merkt dus dat het matras niet te zacht, maar ook zeker niet te hard moet zijn. 

Speciaal matras bij rugklachten

Je kunt een matras bij sommige bedrijven testen. Je kunt dan proefslapen voor een bepaalde periode en zo kun je er dus achter komen of de rugklachten verminderen of niet. Mogelijk heb je een voorkeur voor bepaalde materialen, een matras met een combinatie van koudschuim en traagschuim biedt bijvoorbeeld een goede balans tussen comfort en ondersteuning. We hadden het eerder al over proefslapen. Vooral als je last hebt van rugklachten is het aan te raden om een matras te kopen waar je minimaal honderd dagen op hebt proefgeslapen. Let er bij het testen van het matras op dat je rug, als je op je zij ligt, een mooi rechte horizontale lijn vormt. Is dat het geval en merk je na 3 à 4 weken dat je rugklachten afnemen, dan heb je het beste matras voor jouw rug gevonden!