Xento
Image default
Gezondheid

Sterfgevallen door vapen: waarom e-sigaretten niet zo slecht zijn als de krantenkoppen zeggen

Rokers sterven waarschijnlijk tien jaar eerder dan niet-rokers. Stoppen op jonge leeftijd geeft mensen de beste kans op een normaal leven, maar stoppen op elke leeftijd heeft grote voordelen. Rokers die stoppen zullen een verbeterde ademhaling, een beter smaak- en reukvermogen opmerken en financieel beter af zijn. Een manier om te stoppen zijn e-sigaretten. De meeste rokers willen stoppen, maar houden ook van roken. E-sigaretten bieden een vergelijkbare zintuiglijke ervaring als het roken van gewone sigaretten en smaken zijn een belangrijk onderdeel van die ervaring.

E-sigaretten voor de gezondheid

Het is onwaarschijnlijk dat een e sigaret volkomen veilig is, maar blootstelling aan schadelijke gifstoffen door vapen is vergelijkbaar met blootstelling aan gifstoffen en kankerverwekkende stoffen van nicotine vervangende therapie, een goedgekeurd hulpmiddel om mensen te helpen stoppen met roken dat op recept verkrijgbaar is en zonder recept verkrijgbaar is. Door gebruik te maken van een e-liquid die nicotine bevat, zal nicotineverslaving ook doorgaan, maar een review van Public Health England suggereert dat vapen veel veiliger is dan het roken van tabak. Het beste dat rokers kunnen doen om hun gezondheid te verbeteren, is volledig stoppen met roken. Het gebruik van een e smoker kan mensen hierbij echt helpen.

Het verleden zet een precedent

Aangezien e-sigaretten in veel landen al meer dan tien jaar op grote schaal worden gebruikt, zouden we, als nadelige effecten verband hielden met het langdurig gebruik van gereguleerde e-sigaretten, deze effecten allang op grote schaal moeten zien, net zoals we deden toen realiseerden we ons het verband op populatieniveau tussen roken van tabak en longkanker. We zien dit patroon van schade niet ontstaan. Recent waarnemingsbewijs suggereert dat alleen al in het Verenigd Koninkrijk jaarlijks ongeveer 50.000 rokers die kiezen voor een e sigaret, stoppen met roken. Uit de gegevens blijkt ook dat sinds het gebruik van e-sigaretten is begonnen, de prevalentie van tabaksrokers in het Verenigd Koninkrijk is afgenomen.

Het belang van e-sigaretten in de toekomst

Hoewel een voorzorg benadering zou kunnen suggereren dat we e-sigaretten moeten verbieden omdat we de langetermijneffecten van het inademen van chemicaliën in smaak niet kennen, zou dit een aanfluiting zijn voor de volksgezondheid. Het zou honderdduizenden rokers effectief de mogelijkheid ontnemen om met succes te stoppen met roken, aangezien robuust bewijs heeft aangetoond dat een e sigaret effectiever is bij stoppen met roken dan nicotine vervangende therapie. Er zijn andere effectieve manieren om te stoppen met roken: nicotine gebruiken in de vorm van pleisters of kauwgom. Wanneer deze methoden niet werken of voor mensen die deze methoden niet willen gebruiken, zijn e-sigaretten een effectief, aantrekkelijk en veiliger alternatief voor roken.