Xento
Image default
Gezondheid

5 tips om gezond thuis te kunnen werken

De corona pandemie

De corona pandemie houd ons allemaal nog steeds in zijn greep en het eind is nog niet in zicht. Er zijn een heleboel gevolgen te zien die zijn veroorzaakt door de corona. Even spontaan gaan shoppen is niet altijd meer mogelijk de afgelopen paar jaar. Soms zijn de winkels helemaal dicht en moet je via click en collect je kleren of andere artikelen kopen.

De webshops hebben top omzetten. Veel mensen laten de gewenste artikelen gewoon opsturen nu ze niet meer naar de winkel kunnen.

Iets anders dat opvalt is dat het in coronatijd vaak een stuk rustiger is op de wegen. Dit komt met name door de vele mensen die nu vanuit huis werken in plaats van op de zaak. Dit betekent dat vele tienduizenden mensen die normaal op een kantoor zitten, nu ergens in huis hun taken vervullen. Maar hoe doen ze dit dan precies?

Thuiskantoor

De een heeft een heus kantoor ingericht in bijvoorbeeld een vrije slaapkamer op de eerste verdieping. Sommige anderen hebben een kantoor afgetimmerd op zolder. Maar er zijn er ook veel die aan de keukentafel zitten. Misschien omdat ze op de eerste verdieping of op zolder geen ruimte hebben. Dit laatste is echter niet aan te bevelen. Het is geen goede werkplek en werk en privé loopt dan sowieso door elkaar.

Hieronder geven we een aantal tips om gezond thuis te kunnen werken.

Het meubilair

Om te beginnen is het belangrijk goed meubilair te hebben. Het maakt daarbij in eerste instantie nog niet uit waar dit dan staat. Een goede bureau stoel bijvoorbeeld is erg belangrijk. Deze bureaustoel moet in hoogte verstelbaar zijn en moet een goede steun bieden aan de rug. Je moet namelijk wel zo’n acht uur per dag op deze stoel werken waarschijnlijk. Het bijbehorende bureau dient daarbij ook in hoogte verstelbaar te zijn. Zo kun je hem instellen op de voor jou meest optimale werkhoogte.

Ventilatie

Waar je in huis ook zit, een goede ventilatie is belangrijk. Als je bijvoorbeeld op zolder een kantoor aftimmert dat praktisch luchtdicht is, dan is dit niet gezond. Een open te zetten raam dan wel dakraam is aan te bevelen.

Daglicht

Een beetje daglicht zien is natuurlijk ook wel prettig. Als je een afgetimmerd kantoor hebt waarin geen enkel raam zit, dan wordt je daar niet heel vrolijk van waarschijnlijk.

Ga regelmatig naar buiten

Een hele dag binnen zitten is sowieso niet gezond. Ga regelmatig even een stukje lopen in de buitenlucht. Bijvoorbeeld in de koffiepauze of tijdens de lunchpauze. Als je vrouw en/of kinderen thuis zijn willen ze misschien wel even gezellig meelopen.

Beeldscherm

Zorg voor een goed beeldscherm. Op kantoor heb je meestal goede apparatuur. Maar heb je thuis ook apparatuur dat geschikt is om acht uur per dag aan te werken? Heb je bijvoorbeeld een laptop, zorg dan voor een laptop standaard. Zodoende kun je deze wat hoger op zetten, anders zul je merken dat je continu omlaag moet kijken. Dit kan voor een paar uur, maar als je hele dagen zo moet werken is dat niet goed voor je nek en rug.