Xento
Image default
Electronica en Computers

Hoe controleer je of je zonnepanelen in orde zijn?

Zonnepanelen zijn een duurzame en milieuvriendelijke manier om energie op te wekken. Het is echter belangrijk om regelmatig te controleren of je zonnepanelen nog goed functioneren. Hieronder vind je enkele tips om te controleren of je zonnepanelen in orde zijn.

Controleer de opbrengst

De opbrengst van je zonnepanelen is een goede indicatie van hun prestaties. Je kunt de opbrengst van je zonnepanelen controleren door het aantal kWh op te zoeken dat je zonnepanelen hebt opgewekt gedurende een bepaalde periode. Als de opbrengst lager is dan verwacht, kan dit duiden op een probleem met de panelen of de omvormer.

Controleer visueel

Visuele inspectie kan ook helpen bij het opsporen van problemen met zonnepanelen. Controleer regelmatig de panelen op beschadigingen, scheuren of breuken. Dit kan duiden op schade door weersomstandigheden of vogels. Controleer ook of de panelen nog goed vastzitten aan het dak.

Controleer de omvormer

De omvormer is een belangrijk onderdeel van het zonnepaneelsysteem en zet de opgewekte gelijkstroom om in wisselstroom voor gebruik in huis. Controleer de omvormer regelmatig op foutcodes en waarschuwingen. Als er een storing is, kan dit duiden op een probleem met de omvormer of de panelen.

Laat een professional controleren

Als je twijfelt over de werking van je zonnepanelen, is het verstandig om een professional te laten controleren. Een erkend installateur kan de panelen en omvormer grondig controleren en eventuele problemen oplossen. Het is aan te raden om de veiligheidsinspectie van jouw zonnepanelen minimaal eens in de twee jaar te laten controleren door een professional. 

Conclusie

Het is belangrijk om regelmatig te controleren of je zonnepanelen nog goed functioneren. Controleer de opbrengst, voer een visuele inspectie uit en controleer de omvormer op foutcodes. Als je twijfelt over de werking van je zonnepanelen, laat dan een professional controleren. Door regelmatig onderhoud en inspecties kun je ervoor zorgen dat je zonnepanelen optimaal blijven presteren en kun je blijven genieten van duurzame energieopwekking.