Xento
Image default
Electronica en Computers

Datavernietiging of dataverwijdering, voorkom een datalek!

Je hoort over steeds meer bedrijven dat er buit wordt gemaakt over privacy- of bedrijfsgevoelige data. Hackers en andere kwaadwillenden hebben het niet goed voor met uw bedrijf. Ze willen geld verdienen ten koste van uw organisatie. Of hebben hier op een andere manier, zoals een politiek belang bij dat er data over uw bedrijf uitlekt. Zorg er daarom voor dat u beschikt over een zeer veilige website, met goede wachtwoorden en encrypties. Maar vergeet uw software en hardware niet! Zorg ervoor dat u alle oude datadragers; dit zijn bijvoorbeeld USB sticks, memory kaarten, SSD’s en harde schijven laat leeghalen of vernietigen.

Datavernietiging

Bij datavernietiging worden de datadragers die u in uw bezit heeft, opgehaald en vernietigd. Dit gebeurt met behulp van een shredder. Deze speciale shredder kan elk gewenst materiaal versnipperen. Doorgaans worden onderdelen van verschillende materialen wel apart versnipperd, omdat de restafval dan weer kan worden gerecycled. Datavernietiging zorgt ervoor dat u 100% zeker bent dat er niks meer met uw bedrijfsgevoelige data wordt gedaan. Veel bedrijven bieden een service aan dat u aanwezig mag zijn tijdens het vernietigen van uw datadragers. U ziet dan als ooggetuige hoe uw datadragers worden vernietigd. Na afloop ontvangt u een certificaat dat de datadragers succesvol zijn vernietigd. De vernietiging vindt milieuverantwoord plaats, het afval wordt gescheiden en hergebruikt waar dat mogelijk is. Bij datavernietigingsprocessen wordt er gewerkt met strenge Europese regelgeving, waar alle vernietigingsbedrijven zich aan dienen te houden. Een controlerende instantie komt jaarlijks bij deze bedrijven op bezoek om te testen of deze bedrijven zich volledig aan de gestelde wetgeving houden. Er is echter ook een minder destructieve manier waarop u de data kunt vernietigen en u dit misschien juist geld oplevert in plaats van kost. Namelijk door de data van uw datadragers vakkundig te laten verwijderen.

Dataverwijdering

Dataverwijdering is een niet destructieve, veilige optie om een datalek te voorkomen. Bedrijven die deze service aanbieden, en werken met behulp van de gespecialiseerde Blancco software, kunnen er van verzekerd zijn dat er veilig met de data wordt omgesprongen. Professionals voeren zorgvuldig diverse formatteringen uit waardoor uw datadragers brandschoon zullen zijn na afloop. Wanneer u denkt, dat kan ik zelf toch ook heeft u het mis. Het is een specialistische klus. Als je zelf een harde schijf formatteert, blijft er restdata aanwezig. Door de verschillende formatteringstechnieken die een expert toepast, afhankelijk van het type datadrager, is uw datadrager volledig schoon! Ook bij dataverwijdering krijgt u een certificaat na afloop dat uw data echt verwijderd is. De datadragers waarvan u de data heeft laten verwijderen, kunnen opnieuw door u worden gebruikt of opgekocht door het bedrijf waar u de datadragers aanbracht. In dat laatste geval zorgt u voor veilige omgang met uw data waar u ook nog eens leuk aan verdient! Uw oude datadragers krijgen vervolgens een nieuw leven als refurbished hardware. Wanneer uw datadragers zwaar zijn verouderd, of economisch van onvoldoende waarde zijn om te verkopen als refurbished, worden de datadragers alsnog vernietigd. De vernietigde datadragers worden milieuverantwoord verwerkt bij gespecialiseerde elektronica afvalbedrijven.

Nu u weet hoe u een datalek voorkomt, waarvoor gaat u kiezen? Datavernietiging of dataverwijdering?