Xento
Image default
Dienstverlening

De trends op het gebied van logistiek voor het nieuwe jaar

Zelden is de logistieke wereld zo aan verandering onderhevig geweest als nu. Behoeftepatronen van klanten veranderen voortdurend en de wereldmarkt staat nooit stil. Drie belangrijke trends binnen de logistiek zijn in 2020 aan de orde, flexibiliteit, duurzaamheid en automatisering.

Verbeteren van flexibiliteit

Consumenten in 2020 verwachten nogal wat flexibiliteit van hun leveranciers. Tot voor kort telde je als webshop niet meer mee wanneer je niet in staat was om binnen 24 uur te leveren. Men koos in dit geval al gauw voor een andere webshop die wel snel kon leveren. Inmiddels zien we dit meer verschuiven naar een gewenste bezorgdag en tijdstip. De consument word zo optimaal bediend in zijn of haar drukke bestaan. Het heeft geen zin een product welke op maandag besteld is op dinsdag aan te bieden wanneer de klant die dag helemaal geen tijd heeft. Juist het aanbieden van het product wanneer de klant het wilt is anno 2020 de juiste manier om uw klanten te bedienen. Dit gegeven heeft als gevolg dat de bestelde producten dichter bij hun eindbestemming zullen worden gebracht. Om frequent te kunnen leveren zijn meer kleinere bevoorradingscentra nodig in plaats van één enorm nationaal distributiecentrum.

Nederland verduurzaamd

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in de Nederlandse samenleving. Langzaam gaan we van het gas af, zonnepanelen bepalen meer het straatbeeld, voeding dient diervriendelijk te zijn en er word volop gerecycled. De logistieke wereld blijft hierin niet achter en deze duurzame logistieke trends zullen aankomende jaren zeker worden voortgezet. De impact van logistiek op het milieu wordt steeds belangrijker, mede door de focus van de overheid op verduurzaming. Naast elektrische auto’s zullen elektrische vrachtauto’s hun intrede doen en ook het spoor krijgt een steeds belangrijkere aandeel in de supply chain. Daarnaast behouden logistieke dienstverleners hun voorkeur voor opslag faciliteiten dichtbij regionale havens en belangrijke spoorterminals.

Robotisering binnen de logistiek

Naast verduurzaming speelt automatisering een belangrijke trend binnen de logistiek in 2020. Alles om het proces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen met robotisering als belangrijke schakel in deze. Waar robots voornamelijk in grotere bedrijven gebruikt werden beginnen deze onmisbare schakels nu ook hun intrede bij de kleinere bedrijven te maken. Een trend die de komende jaren veel verandering binnen de logistieke sector zal teweegbrengen. Door het optimale gebruik van robots word de logistieke wereld nog meer geautomatiseerd, versnellen hiermee de processen en zullen de foutmarges enorm dalen. Een efficiënte inrichting van warehousing blijft echter ook een belangrijk punt. Aan de wensen van de klant voldoen en de operationele kosten zo laag mogelijk houden is de uitdaging van de logistieke dienstverleners in 2020. Middels automatisering de goederenstroom te optimaliseren kunnen bedrijven meer werk verzetten met relatief minder mankracht.

Wil je meer weten over de logistieke oplossingen voor het nieuwe jaar? Bezoek dan deze website om alles te weten te komen over logistieke dienstverlening.

https://surlogic.nl/nl/