Xento
Image default
Bedrijven

Wie schakel je in als een debiteur niet betaalt?

Een klant van je heeft facturen open staan en betaalt deze maar niet. Je stuurt de klant herinneringen, aanmaningen en doet er alles aan om deze debiteur te laten betalen. Het werkt allemaal niet en je zit et je handen in het haar. Uiteindelijk wil je een specialist inschakelen, maar wie kan je hierbij helpen? Een incasso advocaat of een incasso jurist? Om jou hierbij te helpen staat hieronder uitgelegd wat de verschillend zijn, zodat jij de juiste specialist kan inschakelen.

Wat zijn de verschillen?

In feite zijn incasso juristen en incasso advocaten hetzelfde, maar toch zijn er duidelijke verschillen wat kan helpen bij het maken van een keuze.

  • Een advocaat is in principe een jurist die werkzaam is bij een advocatenkantoor.
  • Een jurist heeft veel meer vrijheid in de dingen die hij doet dan een advocaat.
  • Een advocaat is gebonden aan de regels van de orde van advocaten.

Een voordeel van bovenstaande punten is dat een jurist veel meer vrijheid heeft en dus kun je in veel incassoprocedures beter een jurist dan een advocaat kan inschakelen. Op deze manier krijg je sneller en gemakkelijker dingen bewerkstelt en dit zorgt ervoor dat jij als aanklager snel je geld van de debiteur kan ontvangen.

Verschil in kosten

Wanneer de rechter uitspraak doet in het voordeel van de schuldeiser, dan zal de debiteur meestal de gerechtelijke kosten dienen te betalen. Ook hier zijn er verschillen in een incasso advocaat en een incasso journalist. Zo liggen de kosten van een incasso advocaat vast, waar deze van een jurist niet vastliggen.

De vaste kosten van een advocaat heten ook wel “het salaris-gemachtigde”, deze krijg je deels vergoed. Dit is afhankelijk van het aantal proceshandelingen en de hoogte van de vordering. Hoe hoger de vordering des te meer punten je vergoed krijgt. Wel zit er een maximum aan het aantal punten dat je vergoed krijgt. Bij vorderingen tot €250 zijn dit 3 punten en bij vorderingen van €5.000 zijn dit maximaal 6 punten. Hierdoor kunnen de kosten voor een advocaat hoger uitvallen dan voor een jurist.

https://openlegal.nl/incasso-advocaat/