Xento
Image default
Bedrijven

Waarom naar een notaris

Het lijkt zo’n algemene term, een notaris. Maar wat houdt dat nu eigenlijk in? Waarom heeft men een notaris nodig en welke werkzaamheden voert deze uit? Hieronder een aantal termen en begrippen die worden gekoppeld aan het werk van een notaris.

 

HUIS EN HYPOTHEEK

Waarschijnlijk komt iedereen in zijn of haar leven op een punt dat er wordt nagedacht over het kopen van een huis. Hier komt heel wat bij kijken. Een notaris helpt bij het belangrijkste punt, de koopovereenkomst. Een makelaar stelt vaak een ‘voorlopige’ koopovereenkomst op maar dit kan misleidend zijn. Alles wat wordt afgesproken en waarvoor getekend zal worden is direct bindend. Een notaris helpt een zo correct mogelijke overeenkomst op te stellen waarin niets vergeten wordt.

 

SAMENLEVEN

Of er nu sprake is van een huwelijk, een scheiding, een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap. Een bezoek aan een notaris zal hierbij niet ontbreken. Zo kan de notaris de huwelijkse voorwaarden opstellen, een scheidingsconvenant maken, een samenlevingscontract opmaken en de zaken noteren welke komen kijken bij geregistreerd partnerschap. In alle gevallen gebeurd dit uiteraard met alle betrokkenen.

 

FAMILIE EN EVENTUEEL VERMOGEN

Het opstellen van een testament is niet de allerleukste taak die er bestaat. Nadenken over wat te doen met opgebouwd vermogen na overlijden, wie als erfgenaam aanwijzen, het zijn geen leuke vraagstukken maar wel belangrijk dit vooraf te regelen. Een notaris kan helpen bij het opstellen van een testament, ook wel ‘uiterste wilsbeschikking’ genoemd. Ook kan een notaris ondersteuning bieden bij het opmaken van een levenstestament. In dit testament worden eigen keuzes vastgelegd voor in de toekomst. Keuzes die op dat moment door verschillende redenen, denk aan een beroerte of dementie, niet meer zelf gemaakt kunnen worden.

 

MEDIATION

Een notaris van Novia Notarissen kan tevens uitkomst bieden in het geval van een conflict. Ruzie met ex-partner over omgang met kinderen, onenigheid over de toekomst van een familiebedrijf welke geëscaleerd is. Het komt helaas te vaak voor. Een notaris zal te allen tijde onpartijdig bemiddelen tussen beide partijen. Met behulp van een notaris zullen beide partijen op zoek gaan naar een oplossing. De mediator zal geen standpunt innemen. Het doel is dat beide partijen tevreden uit het conflict komen.

 

Bovengenoemde zaken hebben betrekking op particuliere zaken. Een notaris kan uiteraard ook uitkomst bieden voor zakelijke kwesties. Denk hierbij aan de aankoop van een bedrijfspand of het opzetten van een onderneming.

 

https://www.notariskantoornovia.nl/