Xento
Image default
Bedrijven

Hoe zit het nu met het COVID-19 vaccinatie paspoort en het gele boekje?

De coronacrisis is misschien al een paar jaar oud, maar de situatie omtrent de vaccinaties, het bijbehorende paspoort en het gele boekje verandert nog voortdurend. Tot nog niet zo lang geleden waren bijna alle landen nog oranje of rood. Je had toen zowel een PCR- als een sneltest nodig had om terug Nederland in te mogen. Nu mogen we langzaam weer meer. Het reisadvies van veel landen is langzaam weer terug naar groen of geel.

Wellicht vraag je jezelf daarom af: hoe zit het nu met het vaccinatie paspoort en het gele boekje? Is het als je eenmaal volledig gevaccineerd bent gewoon een kwestie van de CoronaCheck app downloaden? Of dien je meer te doen? En wat als je niet of maar een keer een vaccin hebt gehaald?

Kun je na een dubbele vaccinatie je paspoort in de CoronaCheck app vinden?

Binnen de Nederlandse landsgrenzen is de CoronaCheck app de makkelijkste manier om aan te tonen dat je gevaccineerd bent. Ook als je je eerder hebt laten testen of een herstelbewijs hebt van een besmetting uit het verleden, kun je dat in deze app zetten. Op die manier kun je toegang verkrijgen tot de horeca en tot festivals en andere evenementen (wanneer dit weer mogelijk is). Een van de voordelen van deze oplossing is dat je het niet kwijt kunt raken. Het is aan je DigID-account gekoppeld, dus als je daar toegang toe hebt, dan vraagt de app je vaccinatiestatus automatisch op bij de GGD en/of je huisarts.

Heb ik als ik me heb laten vaccineren een bijbehorend paspoort nodig om de grens over te gaan?

De Coronacheck app is met name van belang als je iets binnen Nederland wil doen. Ga je de grens over richting Belgie, Duitsland, Frankrijk of verder, dan heb je wellicht andere documenten nodig.

Als je je niet of slechts een keer hebt laten vaccineren, dan is het antwoord wat je nodig hebt het makkelijkst. Waarschijnlijk dien je je te laten testen. Dit kan een PCR- en/of een sneltest (antigeen-test) zijn die je dan dient te laten doen. Op de site van Nederland Wereldwijd vind je reisadviezen voor elk van de landen waar je naar toe (of waar je doorheen) reist. De informatie die je hier vindt is leidend. 

https://stichtingcoronaonderzoek.nl/vaccinatiepaspoort/