Xento
Image default
Bedrijven

Hoe wordt je onderwijzer op de basisschool?

Zit je in het voorgezet onderwijs en wil je later onderwijzer worden op een basisschool? Dan is het handig om nu alvast te gaan nadenken, over welke route je wil volgen. Dat kan jou namelijk later tijd besparen. Wil jij weten wat de voor de hand liggende optie is voor jou? Neem dan snel even dit artikel door.

De mogelijke routes.

Een route die een beetje al de standaard wordt weergegeven is, om eerst de havo te doen en daarna de pabo. De pabo is een hbo-opleiding waarin je wordt klaargestoomd om juf of meester te worden op een basisschool. Toch zijn er genoeg andere routes waardoor je ook op de pabo kan komen.  Je kunt bijvoorbeeld van de mavo naar de havo gaan en vervolgens naar de pabo. Je kunt met een havo, maar ook met een mbo-4 diploma worden toegelaten voor de pabo. Wel is dan de voorwaarde, dat je een landelijke toets voor aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek moet halen.

Wat ook kan is dat je met een vwo-diploma of hbo-diploma naar de pabo gaat. Dan is die toets niet nodig. Er zijn gelukkig dus meerdere wegen die naar Rome leiden.

Wanneer krijg je geen VOG

Het kan zijn dat je geen VOG krijgt. Een VOG heb je wel nodig als je onderwijzer wil zijn in het basisonderwijs. Wanneer krijg je geen VOG? Weet jij dat? Heb je een keer een VOG afwijzing gekregen? Denk dan niet meteen dat je nooit meer in het onderwijs kan. Het kan zijn dat jouw VOG afwijzing, tijdelijk van toepassing is. Het hangt af van onder ander jouw strafblad. Zoek dus uit hoe het met jouw VOG zit en zoek uit: wanneer krijg je geen VOG? Kan het echt niet en nooit niet zelfs? Laat jezelf dan niet uit het veld slaan. Ga iets doen wat wel mag en waar jij ook jouw ei in kwijt kunt. Tip: wanneer krijg je geen VOG?

Vak bijhouden

Wil je een onderwijzer zijn op de basisschool? Dan moet je ook zorgen dat je bijblijft met jouw vakkennis. Dingen veranderen in de loop van de jaren. Zo is taal behoorlijk gevoelig voor de tijdgeest. Wat het ene jaar nog een foute spelling was, kan het jaar erop zomaar een goede spelling zijn.

https://www.vognodig.nl/blog/wanneer-vervalt-een-strafblad