Xento

sep 19 2021

Gezellige alternatieven voor een kerstboom

Al zin in de kerst gekregen, maar wil je dit jaar een keer iets anders dan een kerstboom? Gelukkig zijn er genoeg alternatieven waarbij er een unieke kerstsfeer te creëren is. Laat je creativiteit de vrije loop en ontdek welke kerstdecoratie het beste bij jou past. Kijk voor inspiratie eens op Houtenkerstboom.com en vind jouw favoriete kerstaccessoire voor een unieke en sfeervolle kerst.

Redenen om te kiezen voor een alternatief

Er zijn tal van redenen te bedenken waarom mensen een alternatief voor een kerstboom willen. Ten eerste spelen milieufactoren mee. Een kerstboom moet worden gekapt, om vervolgens na een paar weken te hebben gestaan weer bij het groenafval te worden gedumpt. Veel mensen vinden het zonde om daar een dennenboom voor op te offeren en kiezen liever voor een meer milieuvriendelijk alternatief, zoals een houten kerstboom of kunstkerstboom, die bovendien ook hergebruikt kan worden.

Daarnaast kost een kerstboom en de bijbehorende versieringen ook het nodige geld. Wanneer je wilt besparen op je kerstdecoratie, loont het de moeite om een herbruikbaar alternatief te kiezen zodat je niet elk jaar opnieuw geld hoeft uit te geven. Ook wanneer een kerstboom teveel ruimte inneemt in een kleine woning of appartement, kiezen veel mensen niet voor een kerstboom, maar voor een kleinere kerstversiering.
Wanneer je tijdens de kerstperiode op vakantie gaat, wil je natuurlijk niet teveel investeren in kerstdecoratie als je er zelf niet bent. Een kleine houten kerstboom of andere kleine kerstaccessoire kan dan een goede oplossing zijn. Deze is gemakkelijk op te zetten en eventueel mee te nemen. Ten slotte kan een kerstboom ook voor ergernissen zorgen, zoals dennennaalden op de vloer of ongedierte. Ook om deze redenen kiezen steeds meer mensen voor een alternatief kerstboom, zodat ze onbekommerd van de kerst kunnen genieten.

Welke alternatieven zijn er?

Wanneer je hebt besloten om dit jaar een kerstboom achterwege te laten, kan je de ruimte die de kerstboom normaal gesproken in zou nemen, gebruiken voor alternatieve kerstaccessoires. Hieronder lees je meer over de alternatieven waar je voor zou kunnen kiezen.

Een houten kerstboom

Wanneer je kiest voor een houten kerstboom, heb je dezelfde mogelijkheden voor versiering als bij een dennenboom, maar dan ook op een milieuvriendelijke manier. Het duurzame hout gaat jarenlang mee, waardoor je je houten kerstboom meerdere keren kan hergebruiken. Houten kerstbomen zijn er in verschillende soorten. Kies bijvoorbeeld voor een spiraalvormige boom, waarbij je veel ruimte hebt voor hangende versiering. Of kies voor een houten kerstboom in 3D vorm, welke je op verschillende manieren kan decoreren. Houten kerstbomen zijn klein en handzaam, waardoor ze op iedere gewenste plek kunnen worden geplaatst. Wist je dat je een houten kerstboom ook zelf kan maken? Met verzamelde takken uit het bos kan je je eigengemaakte kerstboom knutselen, waarbij je geld bespaart én een leuke bezigheid hebt in de donkere decembermaand.

Een kunstboom

Regelmatig kiezen mensen voor een kunstboom, omdat deze ieder jaar hergebruikt kan worden. Bovendien bespaar je op de lange termijn geld omdat je niet elk jaar opnieuw een dennenboom hoeft te kopen. Bovendien kan een kunstkerstboom een oplossing zijn voor mensen die een allergie hebben of voor wie zich meer bewust wil zijn van het milieu. Een kunstkerstboom ziet er min of meer precies hetzelfde uit als een echte kerstboom, waardoor het niet snel opvalt dat de boom ‘nep’ is. Daarnaast zullen dennennaalden niet uitvallen en kan je de gehele kerstperiode van een volle kerstboom genieten, zonder regelmatig de naalden op te hoeven vegen.

Een hangende kerstboom

Wanneer je je huis van een magische kerstsfeer wil voorzien, kan je kiezen voor een hangende kerstboom. Een hangende kerstboom zorgt voor een unieke sfeerbeleving en is een handige decoratie voor wie weinig ruimte in huis heeft, of een bijzondere lichtbron op wil hangen in of rondom het huis. Daarnaast kan je met een hangende kerstboom deze gemakkelijk versieren en zijn de decoraties goed zichtbaar. Een hangende kerstboom is gemakkelijk te bevestigen op de plek van jouw voorkeur, met de hanger die apart bij te kopen is.

Lichtjesboom

Zou je het hele jaar door wel willen genieten van lichtjes die je aan kerst doen denken, zonder dat daar een kerstboom voor benodigd is? Met een lichtjesboom haal je niet alleen een tijdloze lamp in huis, deze is ook met kerst als prima alternatief te gebruiken, wanneer je geen zin hebt om een kerstboom in huis te halen. Daarnaast is er in een lichtjesboom ook voldoende plek om een aantal hangers in op te hangen, waardoor je je eigen kleine alternatieve kerstboom kan creëren.

Lichtslinger

Ook met een lichtslinger, zoals een guirlande, kan je een fijne, unieke kerstsfeer in huis halen zonder dat je daarbij veel tijd en ruimte hoeft te investeren. Guirlandes kunnen ook prima zelf gemaakt worden, waarbij je zelf kan kiezen hoe je deze versiert. Gebruik bijvoorbeeld dennenappels of dennentakken uit het bos voor een heerlijke geur, of kies voor een herbruikbare guirlande met kunstmaterialen.

Je huis versieren met lichtjes

Ben je zelf niet zo’n fan van kerstbomen en kerstaccessoires maar wil je het wel gezellig maken in de decembermaand? Er zijn talloze manieren om van je huis een ware lichtshow te maken met verschillende soorten lichtgordijnen- of snoeren. Versier je dakgoot, vlaggenmast, struiken of tuinhek buitenshuis, terwijl je binnen onder andere de trapleuning, vensterbank of raamkozijn versiert met lichtjes. Een voordeel van kerstverlichting is dat deze met weinig moeite op te hangen is, en je net zoveel gezelligheid creërt als met een kerstboom. Kerstverlichting kan daarnaast ook prima gebruikt worden buiten kersttijd, dus deze versiering kan je gerust nog wat langer laten hangen na de feestdagen.

Deze dingen wil je weten over kerstbomen.

Written by