Xento
Image default
Bedrijven

Dingen die je moet weten over het VCA certificaat

Een VCA, oftewel Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers is voor veel bedrijven en werknemers essentieel om hun werk te mogen uitvoeren.

Hoe haal je het certificaat?

Om een certificaat te halen moet je als bedrijf aan bepaalde richtlijnen voldoen. Je moet aantonen dat je voorbereid bent op noodsituaties en dat je weet hebt van keuring van materialen, arbeidsmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Het diploma haal je als individu en hiervoor moet je een examen afleggen.  Het VCA certificaat laat ook zien dat je een veilige en gezonde werkomgeving biedt. Je toont aan dat je  basiskennis beheerst en dat je bekend bent met de Arbowet- en regelgeving. Ook leer je onveilige situaties herkennen en het voorkomen van arbeidsongevallen. Werk je in de elektrotechniek of metaalindustrie? Dan moet je bedrijf een VCA certificaat hebben en moeten werknemers een VCA diploma halen.

Verschil in certificaten

We hadden er het al over dat er een verschil is tussen een certificaat voor bedrijven en een persoonlijk diploma. Organisaties kunnen een soort upgrade verdienen als ze zich op bepaalde punten meer verdiepen, zoals betrokkenheid van de directie, bewustzijn en het melden en registreren van ongevallen. Als organisatie moet je vastleggen wat de bedrijfsstructuur is en wie welke verantwoordelijkheid heeft. Bij het registreren gaat het dan niet meer om het oplossen, maar op het kunnen voorkomen van ongevallen. Naast het VCA bestaat er ook een certificaat voor leidinggevenden (VOL) en kun je als opdrachtgever een checklist aanvragen (VCO) om te laten zien dat je veiligheid belangrijk vindt.

Opvragen certificaat

Een ding dat je absoluut moet weten is waar je je certificaat kunt opvragen. Zo kun je aan andere bedrijven laten zien dat je op een verantwoorde en veilige manier werkt. Ook kun je checken of de organisaties waarmee je werkt, ook een certificaat hebben. VCA Nederland heeft een Centraal Diploma Register  waar je de informatie kunt opvragen.

Geldigheid VCA

Een persoonlijk VCA-diploma is tien jaar geldig. In het register kun je controleren wanneer je certificaat verloopt. Het is de bedoeling dat je opnieuw examen doet om het certificaat te verlengen. Een VCA-bedrijfscertificaat is slechts 3 jaar geldig.

https://eurotransportcollege.com/vca-basis-en-vca-vol/