Xento

mei 7 2020

Oldtimer of youngtimer?

Het verschil tussen een oldtimer en een youngtimer zit vooral in de leeftijd van de auto. Een oldtimer is een echte klassieker: minimaal 30 jaar oud en vaak in het bezit van hobbyisten. Een youngtimer is een auto tussen de 15 en 30 jaar oud die nog in prima staat is om dagelijks te gebruiken. Een bijkomend voordeel is de youngtimer regeling, waar we in dit artikel verder op in gaan.

 

Youngtimer regeling

De bijtelling van een youngtimer wordt berekend over de dagwaarde van het voertuig en dus niet over de cataloguswaarde, wat het geval is bij auto’s jonger dan 15 jaar oud. Dit wordt de youngtimer regeling genoemd. Aangezien de dagwaarde significant lager is dan de cataloguswaarde, wordt er wel 35 procent bijtelling betaald in plaats van 22 procent. Hier kunt u financieel gezien echter een groot voordeel uit halen. We geven een voorbeeld.

Stel dat u een Audi A6 Avant met een nieuwprijs van €62.000 heeft. Bij een nieuwe Audi A6 met 22 procent bijtelling en een IB-tarief van 52 procent komt u uit op € 591,- per maand. Met de youngtimer regeling betaalt u 35 procent bijtelling over de dagwaarde van de auto. Bij een Audi A6 met een leeftijd van 15 jaar is deze dagwaarde € 6000,-. U betaalt daarom slechts € 91,- bijtelling per maand. Liever helemaal geen bijtelling betalen? Dan dient u een ritregistratie bij te houden.

Dagwaarde oldtimer

De dagwaarde van een oldtimer kan zomaar eens meer zijn dan de cataloguswaarde. Neem bijvoorbeeld een klassieke Mercedes van voor WOII. De cataloguswaarde zal omgerekend rond de €15.000,- zijn geweest, maar de dagwaarde kan €250.000,- zijn. De bijtelling van 35 procent over de dagwaarde van €250.000,- is met €87.500 een duur grapje. Belangrijke tip voor als u een oldtimer rijdt: houd een ritregistratie bij. Hiermee kunt u bewijzen dat u op jaarbasis maximaal 500 km met het voertuig privé heeft gereden. Met het bijhouden van een sluitende ritregistratie ontwijkt u de bijtelling van – in dit geval – €87.500 per jaar.

https://www.trackjackeurope.com/kennisbank/bijtelling/youngtimer/

Written by