Xento
Image default
Auto's en Motoren

Ik heb geen rittenregistratie, wat nu?

Laten we even bij het begin beginnen. Wat is rittenregistratie en waarom moet ik mijn ritten bijhouden? In een rittenregistratie staan alle ritten geregistreerd die u met de auto van de zaak heeft gereden. Hiermee kunt u aantonen dat er op jaarbasis niet meer dan 500 km met het voertuig is gereden en hoeft u geen bijtelling te betalen.

 

Eisen rittenregistratie

Als u besluit een rittenregistratie bij te houden om zo de bijtelling te voorkomen, dient u de volgende gegevens te noteren:

  • Het merk van de auto
  • Het type van de auto
  • Het kenteken van de auto
  • De periode waarin u de auto tot uw beschikking hebt

Daarnaast dient u per rit te noteren wat de datum, begin- en eindstand van de kilometerteller en het start- en stopadres is. Noteer ook de route die u heeft afgelegd, het karakter van de rit (privé of zakelijk) en de kilometers die u (privé) heeft omgereden.

 

Geen rittenregistratie bijgehouden?

Heeft u geen rittenregistratie, maar had u die wel moeten hebben? Dan heeft u kans op hoge boetes van de Belastingdienst. Hierbij een aantal tips om de schade te beperken

  1. Start direct met een digitale rittenregistratie waarmee alle kilometers en ritten automatisch worden geregistreerd door middel van GPS. Met een GPS rittenregistratiesysteem met keurmerk weet u zeker dat de rittenregistratie aan alle eisen van de Belastingdienst voldoet.
  2. Pak uw agenda erbij en maak van alle afspraken die u heeft bezocht handmatig een rittenregistratie, bijvoorbeeld in Excel. Vergeet niet om de vaste routes die u rijdt hier ook in op te nemen, zoals woon-werkverkeer, de rit naar de school van uw kind(eren) of naar de sportvereniging. Download hier een gratis Excel template voor uw rittenregistratie.
  3. Check facturen, offertes en andere documenten uit uw administratie waarmee u kunt herleiden wanneer u ritten heeft gereden en waarmee u de rittenregistratie zo goed mogelijk in orde kunt krijgen. Hierbij kunt u bijvoorbeeld ook aan snelheids- of parkeerboetes denken.
  4. Heeft u tankbonnen in uw administratie? Pak deze erbij, ga na wat de kilometerstand was en bereken welke ritten u hiervoor en erna heeft gereden.
  5. Kijk goed of alle onderdelen die hierboven bij ‘Eisen Belastingdienst’ beschreven zijn, ook daadwerkelijk terugkomen in uw rittenregistratie.
  6. Bereken met behulp van Google Maps het aantal kilometers dat u heeft afgelegd. Niets is zo vervelend als afgerekend worden op een rit die wel is opgenomen in uw rittenregistratie, maar waarbij de afstand die is genoteerd onjuist is.
https://www.trackjackeurope.com