Xento
Image default
Auto's en Motoren

Auto particulier verkopen: dit zijn de nadelen

Een auto verkopen middels de particuliere weg is tegenwoordig een veel gekozen alternatief op de klassieke inruil. Dit heeft met name te maken met de voordelen die aan de particuliere verkoop verbonden zijn. Het voornaamste voordeel is het financiële voordeel. Een auto particulier verkopen levert immers meestal meer geld op dan wanner u bijvoorbeeld zou inruilen. Echter kleven er ook wat nadelen aan de particuliere verkoopwijze. Hieronder leest u een aantal van deze.

Een tijdrovende klus

Dit is één van de grootste nadelen. Een auto verkopen is wanneer u dit via de particuliere weg doet, een waar proces. U bent immers zelf verantwoordelijk voor de advertentie. Dit houdt in dat u zelf de foto’s moet maken en zelf de advertentietekst moet schrijven. Voor deze foto’s dient de auto schoon te zijn, ook dit kost weer tijd. Maar ook het onderhouden van contact met potentiële kopers en het doen van proefritjes kunnen veel tijd in beslag nemen. Het is dan ook verstandig om alvorens de verkoop de tijd die u zou moeten steken in de particuliere verkoop af te wegen tegen het financiële voordeel dat u er mee behaalt. Dit is een handige graadmeter wanneer u twijfelt tussen particuliere verkoop en bijvoorbeeld inruil.

Stroef contact met potentiële kopers

Of dit daadwerkelijk een nadeel is wanneer u uw auto gaat verkopen hangt af van uw specifieke geval. Het is een vaststaand feit dat contact met potentiële kopers niet altijd even makkelijk kan zijn. De drempel tot contacteren ligt tegenwoordig erg laag. Veel advertentiesites kennen immers een berichtenfunctie. Zo zullen veel mensen een korte vraag sturen zonder context. Het is lastig in te schatten wie daadwerkelijk geïnteresseerd is en wie niet. Genoemde laagdrempeligheid brengt ook met zich mee dat niet iedereen meer van zich laat horen wanneer ze toch afzien van de koop. Het contact is dus niet altijd even duidelijk.

Je wordt aangesproken op gebreken

Het is in de basis aan te nemen dat u uw auto op een transparante wijze verkoopt. Een auto verkopen met gebreken kan nadelig voor u uitpakken wanneer deze bij de koper niet bekend waren. Maar ook als u zelf niets van de gebreken afweet, of de koper deze ongefundeerd op u afschuift, kunnen vervelende situaties ontstaan. De koper zal naar u teruggaan en ‘eisen’ dat u de problemen oplost. Hierom is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken met de koper, maar dit is bijna nooit waterdicht. Er blijft altijd een kleine vrees dat u uiteindelijk wordt opgezadeld met gebreken van uw vorige auto, terwijl u al in uw nieuwe auto rijdt. Ook hier geldt uiteraard weer dat niet elke koper hetzelfde is.

Gerelateerde artikelen

3 Handige tips voor de verkoop van een sloopauto

Je rijbewijs halen in Amsterdam is niet gemakkelijk

Aanhanger huren in Venlo tips